Protecció del clima.

Protecció del clima.
Jaume Josa i Pons

Doha, primera setmana

Ja hem passat l’equador de la conferència de l’ONU sobre el canvi climàtic. Una impressió bastant general és que les coses segueixen anant a un ritme massa lent. Es va fer especialement palès aquest punt a la trobada de dijous entre la gent jove i el Secretariat, amb Christiana Figueres com a màxima responsable.

Doha_logo_image3_1.gif Zoom

Doha_logo_image3_1.gif

Es segueix discutint als diferents grups de treball, però hi han fets que d’una forma o d’una altra pesen. Per exemple, Canadà que va anunciar tot just acabada la COP17 a Durban que que es ‘despenjava’ del Protocol de Kyoto. El motiu és simple, enlloc de reduir les emissions de CO2 un un 6% de 2007 a 2012, resulta que havia augmentat un 17% fins a finals de 2011. Es pot entendre, però la justificació és difícil, segons el meu parer. També Japó i Rússia han comunicat que no volen seguir amb una segona fase del Protocol de Kyoto (2013-2020) tot argumentant que el Protocol només cobreix una quarantena de països desenvolupats que en conjunt ‘només’ representen un 15% de les emissions mundials. La UE ja ha comunicat que és una ferma partidària de seguir amb una segona fase de Kyoto. A l’altre extrem hi han països com Xina o Brasil que també volen que els països desenvolupats donin continuitat al Protocol.

CFigueres2.jpg Zoom

CFigueres2.jpg

Christiana Figueres ja va resumir el divendres la situació, on tots els grups, SBI, SBSTA i KP continuen els treballs durant el dissabte. El primer dels grups, SBI, el d’implementació és el que avança a més bon pas. El grup de consulta científica i tecnològica, SBSTA, comenta C. Figueres que ja hi ha alguns temes que no es poden resoldre pels tècnics i hauran de passar a la segona setmana, amb presència notable de polítics dels diferents països. Lo mateix passa amb el grup del Protocol de Kyoto, KP.

L’anomenada Plataforma de Durban, ADP, tindrà el primer esborrany durant el cap de setmana; de fet per lo recent de la creació de l’ADP, de Doha en sortirà el primer document d’aquesta plataforma. Tot el tema financer sembla avançar amb més dificultat. No l’empeny un grup concret, sino que és un tema transversal i axò dificulta que es vegi en un document si hi haurà una avanç clar o no.

Com algun delegat ha comentat, de Doha n’han de sortir 3 punts amb tota claredat: a) Cal tancar el grup AWG-LCA, doncs haurà completat la seva tasca. b) Acordar les condicions del segon periode del Protocol de Kyoto i c) Tenir un document clar per l’ADP. Només queden 5 dies de negociació i, com diu Christiana Figueres, ‘the door is closing fast’.