Empreses 05/12/2012

COP18 a Doha: High Level Segment

3 min

Ha arrencat el que s'anomena High Level Segment de la Convenció sobre el Canvi Climàtic. És el tram que ens durà fins al final, on els diferents ministres i presidents parlen en sessió plenària en nom del propi país o en nom dels diferents grups de països que hi ha a l'ONU.

S'ha iniciat el dimarts a la tarda i seguirà fins divendres dia 7. No hi ha debat, es fan només posicionaments de cara al públic. En paral.lel segueixen totes les altres reuniones de negociació.

Ha iniciat l'apertura de l'acte Christiana Figueres, saludant en àrab i amb el mocador típic de la regió, bona carta de presentació per empatitzar amb l'audiència més directa i amb el món àrab. Christiana ha recordat que "els ulls de tot el món es fixen en nosaltres i els ulls de la ciència, també". Que cal que aqui a Doha s'asseguri la continuació del Protocol de Kyoto, que quedi establerta una via clara per les finances i que s'asseguri un increment de temperatura a la Terra de 2ºC com a màxim. Ha tancat sentenciant que "les generacions presents i les futures compten amb nosaltres".

Parlen el president de la COP18 i a continuació el president de l'assemblea de l'ONU, Vuk Jeremic, qui recorda que en el problema del canvi climàtic no hi han guanyadors ni perdedors, que si tenim èxit tots serem guanyadors.

L'actual secretari general de l'ONU, Ban Ki-Moon, fa una crida a que siguin totes les regions del món les que participin en solventar aquesta crisi que afectarà els nostres fills. Ens recorda que tots nosaltres som part del problema i que cal que prenguem el lideratge, tenint en compte que el CO2 atmosfèric està a màxims històrics. Els informes recents del Banc Mundial i de la UNEP ens recorden la gravetat del problema, però també que la solució és al nostre abast, que disposem de les tecnologies per solucionar-lo.

Després de breus parlaments dels emirs de Kuwait i de Qatar, país amfitrió, comencen les intervencions dels diferents països. Estan limitades a 3 minuts, però, repassant les meves notes, veig que han estant entre 8 i 10 minuts. Han parlat els presidents i/o primers ministres de Gabon, la República de Djibuti, Swazilàndia (en nom del grup africà), Samoa, Etiòpia, Comoros, Algèria (en nom del Grup dels 77 i Xina), Iran i la Unió Europea. Hi ha molt de comú denominador en tots aquests misatges: els que venen dels països que ara creixen, clamant que és injust que els països ja industrialitzats passin la factura als països en creixement de la contaminació que els primers han posat a l'atmosfera durant moltes dècades; literalment un dels ponents exclama que s'ha utilitzat l'atmosfera com a gran abocador de CO2. El camí que ha emprès la UE d'anar reduïnt emissions més enllà dels compromisos de Kyoto, crec que és el camí correcte. Alguns països líders en la mitigació del canvi climàtic i en la reducció d'emissions, com el Regne Unit, Suècia i Alemanya, van encara més enllà. Només els països desenvolupats que facin fortes reduccions d'emissions tenen i tindran la força moral per exigir als que ara estan creixent, que ho facin emprant tecnologies compatibles amb el medi ambient; cremar combustibles fòssils no ho és de compatible.

També la delegació espanyola, el Ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient Miguel Arias Cañete, parlarà demà dijous al matí, just abans que ho faci el ministre alemany de Medi Ambient, Conservació de la Natura i Seguretat Nuclear, Peter Altmeier. En un contacte informal que hem tingut amb la delegació espanyola s'ens ha dit que les negociacions van bé (?). Contactes informals amb el món empresarial ens diuen que hi han encara esculls molt importants per la continuació del Protocol de Kyoto.

Una delegació de la Generalitat de Catalunya parlarà avui dimecres a la tarda sobre les activitats que es fan des del que anomenen subnations, les entitats sub-estatals. Ho farà com a cap de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, en Josep Enric Llebot. Delegacions de la Generalitat han seguit i participat molt d'aprop en les COP per mitigar el canvi climàtic des de la seva creació.

stats