Empreses 22/02/2012

Quan es tanca una porta s’obre una finestra

2 min

Has estat víctima d’un acomiadament sobtat? T’has quedat sense feina i et trobes amb l’ànim decaigut? És normal que estiguis afectat emocionalment, ja que quedar-se sense feina forma part de la llista dels 43 esdeveniments vitals que desorganitzen la vida de les persones i generen estrès. I això succeeix pel sentit que la nostra societat li dóna al treball, com a eix vertebrador de la vida.

No obstant, si vols que aquest esdeveniment no sigui un gran obstacle per a la resta de la teva trajectòria professional, has de seguir endavant, buscant les eines per a digerir aquest succés de la manera més sana possible. Els dols no resolts poden ésser evidenciats a una entrevista de feina, quan expliquem les anteriors experiències laborals o aclarim el perquè d’un canvi de treball; a vegades, fins i tot, es poden entreveure en la nostra comunicació no verbal.

A més, resoldre aquest “assumpte amb nosaltres mateixos” no només ens pot ajudar a portar millor les entrevistes, sinó que també ens permetrà afrontar la recerca de una nova feina amb una actitud més relaxada, oberta i, en definitiva, optimista. Si canvies el xip del teu discurs intern, notaràs com portes millor totes les adversitats d’aquesta nova etapa del camí i els altres també apreciaran la teva bona predisposició.

Un exercici que et pot facilitar el procés serà analitzar què t’aportava la teva feina; és a dir, què t’agradava d’ella: les tasques, els valors i la cultura de l’empresa, les competències que posaves en pràctica, la motivació que et generava... Així com també detectar allò que no t’agradava tant. Aquesta reflexió et permetrà fer un balanç professional que, per una banda, t’ajudarà a valorar aquests aspectes en altres oportunitats laborals i, per altra, farà que centris l’atenció en aquelles que més s’ajustin a tu. En conclusió, focalitza’t en allò que pots guanyar, en comptes d’en allò que has perdut: aquesta és una estratègia més adaptativa.

En relació a aquest tema, et recomanem explorar les activitats que organitza Barcelona Activa sobre Gestió del canvi professional.

Publicat per: Sara Jurado, Equip Tècnic del Centre per al Desenvolupament Professional Porta22 de Barcelona Activa.

stats