Barcelona Treball

Barcelona Activa

Com responc si em pregunten: “T’han acomiadat d’alguna feina?”

entrevista Zoom

entrevista

L’entrevista de feina és un dels moments més decisius del procés de selecció, i per això és convenient que ens preparem bé per respondre a tot tipus de preguntes sobre la nostra trajectòria professional. Ens hi pot ajudar repassar bé el nostre currículum i reflexionar sobre els punts d’inflexió de la nostra trajectòria professional i els aprenentatges que n’hem extret, perquè és probable que l’entrevistador realitzi alguna pregunta per esbrinar què hem après d’aquestes situacions.

Una de les preguntes que més ens poden inquietar respondre és sobre si ens han acomiadat d’alguna feina. Si l’entrevistador/a t’ho pregunta, és important que t’hagis preparat prèviament la resposta.

  • No menteixis. A molts dels professionals més rellevants en el seu camp els han acomiadat alguna vegada del seu lloc de treball, potser inclús a la persona que t’està entrevistant. Sempre és preferible respondre honestament que arriscar-se a què l’entrevistador pugui intuir per altres respostes que estem mentint. Detectar que un candidat menteix normalment implica el seu descart automàtic del procés de selecció.
  • No entris en excessius detalls sobre el procediment de l’acomiadament, podria deixar entreveure a l’entrevistador que és una situació que encara no has resolt emocionalment. Facilita un punt de vista el màxim d’objectiu possible, per a això et pot ser útil preparar prèviament quina informació volem -i quina no volem- facilitar a l’entrevistador/a.
  • Vigila la teva comunicació no verbal. Les preguntes que ens incomoden solen reflectir-se en la posició del nostre cos, així que és important no transmetre irritabilitat davant d’aquesta pregunta.
  • No parlis malament de l’empresa que et va acomiadar, això també pot descartar-te automàticament com a candidat. En el cas que el procés fos molt desagradable per a tu, és millor facilitar una informació breu i neutra abans que parlar malament de l’empresa o d’antics caps davant d’una persona que et vol contractar.
  • Reformula-ho positivament. Posa en valor l’aprenentatge que has obtingut d’aquesta situació. Potser ha estat un punt d’inflexió en la teva trajectòria laboral que t’ha permès desenvolupar-te professionalment cap a altres sectors. Converteix aquest moment en un revulsiu professional que t’ha permès créixer en altres sectors o ocupacions, i transmet els aprenentatges que aquesta situació ha suposat per a tu.
  • De totes maneres, per molt que et preparis la resposta, aquesta és sempre una de les preguntes més incòmodes que et poden fer en una entrevista. Prepara-la i argumenta bé les teves respostes, pot ser la clau per “sobreviure” a aquest tipus de preguntes!

    Publicat per:Mireia Puig, Equip Tècnic de Barcelona Activa