Empreses 20/03/2014

A què vull dedicar el meu futur professional?

3 min

Itinerari per a la Tria d’uns estudis Estàs en un moment clau de la teva vida. Has de prendre una decisió que no només t’afectarà en els propers anys com a estudiant, sinó que influirà en la teva trajectòria com al professional que seràs en el futur. I et preguntes:

“Què vull estudiar?”

Ha arribat el moment d’escollir uns estudis i no saps com decidir-ho (“Com ho haig de fer? En què em baso per fer la tria? I si m’equivoco?”). No t’amoïnis. A continuació et donem les claus sobre les que reflexionar per fer una tria amb convicció. Si segueixes aquestes recomanacions, tens més opcions d’encertar en la teva tria. I no tinguis por a equivocar-te perquè els estudis, sempre i quan els facis amb motivació, et seran d’utilitat a la teva vida professional futura.

Coneix-te a tu mateix

  • “Què interessant! M’agradaria fer-ho!” Tant si tens molt clara la teva vocació (“Sempre he volgut ser cuiner/a”) com si no l’has identificat mai (“M’agrada tot i res en concret”) dedica un moment a reflexionar quines són les activitats professionals que han despertat la teva curiositat. Potser hagis vist algun reportatge a la televisió o a un/a professional desenvolupant aquella feina.
  • “M’agraden els reptes!” Darrera de totes les teves accions hi ha un motiu, la raó que t’ha empès a actuar de determinada manera. En el món laboral també passa. Pensa què et donaria més satisfacció en la teva vida professional (“M’agrada treballar de manera autònoma i prendre les meves pròpies decisions”’; “Em sento satisfet quan col·laboro en accions que ajuden als altres”).
  • “Tothom diu que se’m dóna bé!” Segur que tens alguna habilitat en la que destaques i els teus amics i amigues, família o professors/es t’ho han dit alguna vegada (“Ets molt àgil fent aquesta tasca”). Tota ocupació requereix de determinades habilitats que permeten ser més eficient i arribar a millors resultats. Intenta descobrir quines són les teves competències i en quin tipus de sortides professionals va bé tenir-les.

Identifica on són les oportunitats

  • “Sóc un crack d’aquest tema” Segueix a través dels diaris, Internet o les xarxes socials les novetats dels sectors que més t’atreuen per assabentar-te dels àmbits amb més oportunitats i el perfil dels professionals que es demanden. A més, sense adonar-te et convertiràs en un petit expert d’un àmbit professional (“Estic al dia de tot el què passa!”).
  • “Aquest vull ser jo!” Existeixen molts portals on es publiquen ofertes de feina. Consulta-les per conèixer què demanen les empreses a nivell de formació i competències, i les responsabilitats i tasques que ha de desenvolupar el/la professional. Segur que t’identifiques amb alguna (“M’encantaria presentar-me a aquesta feina!”) i et dóna pistes per saber com preparar-te.
  • “Explica’m com és el teu dia a dia” Amics/gues, familiars, professors/es... tens una àmplia xarxa de contactes que et pot proporcionar informació sobre el món laboral. Coneixen àmbits professionals concrets, on hi ha oportunitats i quin és el dia a dia de determinades ocupacions (“No sabia que el pare del meu amic era tècnic d’imatge”). Pregunta’ls quina és la seva visió del mercat de treball i de les feines que coneixen.

Ara ja has fet el més important. Amb tota la informació que has recollit segur que ja pots identificar un objectiu professional, la teva futura ocupació. Oferta formativa: Identifica quins són els estudis que et permetran exercir aquesta ocupació. Potser hi ha més d’un títol que et dóna accés. Consulta quins són els continguts de la titulació, els requisits d’accés o els itineraris formatius que pots seguir a continuació, per triar el que millor s’adapti al teu objectiu.

Centres educatius: Hi ha diferents centres on cursar una titulació. Per triar-ne un, valora aspectes com els itineraris d’especialització que ofereixen, les empreses col·laboradores per a fer pràctiques o la metodologia pedagògica. Tria el que creus que t’ofereix millors opcions per a l’ocupació escollida.

Has pensat en estudiar a l’estranger? Tingues sempre present que pots cursar o ampliar els teus estudis a l’estranger. Una opció interessant en la teva trajectòria formativa que, a més, et permetrà dominar un nou idioma, conèixer noves cultures i apropar-te a altres mercats de treball.

Aquest post, elaborat per l'Equip Tècnic de Barcelona Activa, ha estat publicat originàriament a la Guia de la Formació Professional a Barcelona 2014-2015 promoguda per la Fundació Barcelona Formació Professional.

stats