Barcelona Treball

Barcelona Activa

La formació i... l’efecte “Bicicleta estàtica”

Sovint, quan ens quedem sense feina o quan disposem de temps lliure, aprofitem l’ocasió per a formar-nos i, així, poder millorar les nostres opcions de trobar feina o de progressar professionalment. Però... com triem la formació que acabem fent? Patim o hem patit el síndrome de la ‘titulitis’? Realment ens formem en allò que necessitem? O per contraens formem en allò que pensem que pot ser valorat en l'actual mercat de treball?

Un exemple ben clar és la formació en màsters i postgraus. Segur que coneixem algú que n’ha fet algun, pensant que seria una plataforma per a trobar la feina que desitjava. Ara bé, un cop finalitzat, qui s’ha incorporat en una feina en la que ha hagut d’utilitzar els coneixements adquirits? Per tant... era realment necessària aquesta formació per a trobar la feina que volien?

És en aquest context quan es produeix l’efecte de la “Bicicleta estàtica”; concepte que vaig escoltar, per primera vegada, en una formació impartidapel coach Baldi Figueras. En què consisteix aquest efecte? Ens formem, i per tant, estem en ‘moviment’, com si estiguéssim dalt d’una bicicleta. Invertim temps, esforç i tenim la sensació que avancem. Però, en realitat, aquest moviment no ens permet apropar-nos al nostre objectiu professional, a la feina que volem. Estem dalt d’una bicicleta, però, d’una bicicleta estàtica.

Identifica, analitza i cerca

Per tal d'evitar aquest efecte, et donem3 consells claus que t'ajudaran a triar una formació que sí que et permetrà "avançar" cap a la feina que vols:
  • Identifica clarament el teu objectiu professional: de què vols treballar? I en quin sector?Per exemple: Actualment sóc periodista i vull treballar com a Community Manager en alguna empresa de Comunicació.
  • Investiga quina formació es demana, habitualment, a les ofertes de treball relacionades amb el teu objectiu professional. Analitza quin tipus de formació necessites: formació professional, formació complementària de màster o postgrau, curs de formació ocupacional, formació en desenvolupament de competències, etc. Pots fer aquest anàlisis consultant portals de feina o el catàleg d’ocupacions del Web Barcelona Treball....Consultant per Internet vàries ofertes de Community Manager detecto que quasi totes demanen formació complementària en marketing on-line.
  • Cerca quins centres imparteixen la formació i compara’ls tenint en compte criteris com: experiència del centre impartint la formació, horaris i dates disponibles, continguts/temari del curs, possibilitat de fer pràctiques en empreses, etc. Recorda que del 23 i 24 de març tindrà lloc el Saló Futura de Màsters i posgraus a Fira de Barcelona! Aprofita l’ocasió!Seguint amb el mateix exemple, escoles de negoci, universitats i associacions professionals són els principals centres que ofereixen formació de marketing online.
  • Ara ja pots decidir, de forma efectiva, la teva formació! Seguint aquests petits consells afavoriràs l’elecció més útil per a trobar la feina que vols o millorar professionalment. Ja ets més a prop del teu objectiu professional! Recorda que has de ser constant!

    Publicat per: Haidé Martín, Equip Tècnic del Centre per al Desenvolupament Professional

    Porta22 de Barcelona Activa.