Barcelona Treball

Barcelona Activa

Vols conèixer les professions que triomfaran al futur?

imagesCAE59B1Z Zoom

imagesCAE59B1Z

El món està canviant ràpidament i com a conseqüència també ho està fent el món laboral. Amb els nous temps estan apareixent noves professions i s’espera que en el futur n’apareguin altres fins ara desconegudes.

Segons el divulgador científic Eduard Punset “el futur és dels anomenats ‘treballs del coneixement’ i tota professió que pugui fer una màquina en lloc de un esser humà desapareixerà”. Segons informes de Adecco, Sodexo, Govern britànic amb la firma Fast Future i altres hi ha professions que apareixeran d'aquí al 2030.

Aquí en tens 10 de les més representatives per si estàs reflexionant sobre el teu futur laboral:

 • Expert en Impressores 3D: Permetran crear peces per a tot tipus de productes. Amb elles podrem elaborar menjar, reconstruir peces danyades, etc.les persones que s'hi especialitzin tenen un futur professional prometedor.
 • Telecirurgià: Es podrà realitzar la cirurgia a distància de forma normal. Amb l’ajuda de braços robòtics i instrumentals sensoritzats els tele-cirurgians podran operar a distància amb coneixements de robòtica i telecomunicacions.
 • Arqueòleg digital: Generem gran quantitat d’informació a la xarxa; pugem fotos, fem comentaris, enviem correus. Amb el temps, aquesta informaciópot quedar ‘enterrada’. Per rescatar tot aquest material es crearà aquest professional que recuperarà i guardarà tot el que existeixi del nostre passat a Internet.
 • Dissenyador de reciclatge: Cada vegada acumulem més escombraries, la qual cosa incrementa la necessitat del ‘upcycling’, per convertir materials inservibles en nous objectes amb valor.
 • Infermer de salut ambiental: Detectarà si l’ambient a casa i al treball és saludable. Per a això tindrà en compte el nostre ADN i els nostres hàbits i ens donarà consells per millorar.
 • Gerent de marca personal: El mercat de treball es caracteritzarà per la mobilitat i els contractes de curta durada; serà habitual canviar d’empresa. Per això sorgiran assessors que ens crearan una ‘imatge de marca’, una espècie de currículum del futur. L’actualitzaran i ens recomanaran quins estudis de reciclatge podem cursar.
 • Psicòleg tecnològic: Cada vegada hi haurà més persones enganxades a les noves tecnologies (mòbils, Internet, correus electrònics...). Aquestes dependències provocaran trastorns psíquics i físics que hauran de ser tractats amb l’ajuda de psicòlegs especialitzats.
 • Artesà: Professions manuals com sastre, sabater a mida o massatgista professional sobreviuran les pròximes dècades i tindran un gran futur ja que estaran molt bé remunerades per les persones de major poder adquisitiu.
 • Expert gerontològic: Al 2025 es creu que es triplicarà el nombre de persones amb més de 80 anys. Es necessitaran, per tant, ‘experts en persones grans’ que els ajudin en les seves necessitats diàries, els ofereixin serveis d’oci, salut, etc.
 • Ciberadvocat: Haurà d’especialitzar-se en els conflictes que es generin al ciberespai (robatoris de la propietat intel·lectual, problemes de privacitat, etc.) fruit d’una nova branca del dret que reguli aquest ciberespai.
 • Si estàs en procés d’orientació professional, revisa els teus objectius i valora les tendències de futur. Per fer-lo també et pot ajudar el vídeo “el Trabajo del futuro” o el programa d’activitats de Barcelona Activa al seu apartat Mercat de treball.

   

  Publicat per:Lola Fernández, Equip Tècnic de Barcelona Activa.