Empreses 20/06/2012

La Revolució del Talent: cap a la Intel·ligència col·lectiva i el reclutament 3.0

3 min

Rosaura Alastruey, directora de ProyectosTIC.com, va conduir el II Update de Xarxes Socials al Centre per al Desenvolupament Professional Porta22, i va presentar les principals tendències i novetats de l’entorn 2.0. Ja les coneixes?

5 Tendències i ... nous models de gestió empresarial

1) Creació de Comunitats virtuals Comunitats virtuals a través de software específic: algunes empreses ja n’estan creant, afavorint així la interacció entre els propis treballadors i persones externes, interessades en l’empresa (potencials clients/consumidors o potencials treballadors). Tots tenen en comú una mateixa motivació que els mou, els uneix i els enriqueix. Aquestes comunitats, per tant, no són exclusives d’empreses amb finalitats lucratives sinó que, qualsevol tipologia d’empresa/entitat/administració pot beneficiar-se.

2) Del ‘brainstorming’ al Crowdsourcing: les empreses que tenen la necessitat de fer un determinat projecte o generar noves idees, fan una convocatòria oberta a un indeterminat grup de persones. Això aporta un valor afegit clau: poder reunir als més talentosos (de dintre i/o de fora de l’empresa). També es parla de ‘Innovació oberta’ o de Intel·ligència Col·lectiva. Novament, aquesta iniciativa parteix de la idea que el ‘talent’ està i es gestiona a través d’Internet. Grans empreses com Starbucks i Amazon, entre d’altres, han aprofitat ja el valor afegit del crowdsourcing a través d’ interessants i efectives iniciatives. 3) Persones ‘anònimes’ (usuàries de les xarxes) esdevenen “Captadors de Talenta través de la seva participació en webs d’ofertes de feina en les que recomanen la contractació de tercers. En cas que finalment se’l contracti el “captador” rep una recompensa. La clau és gestionar els teus contactes i generar talent. Algunes de les webs que promouen aquest tipus d’iniciatives són www.sntalent.com , www.ijobyou.com o www.crowdhired.com .

4) La organització de Fires Virtuals de feina permet a les empreses/entitats crear stands virtuals a través dels quals donar-se a conèixer i interaccionar amb els visitants virtuals de la fira. Poden, per tant, arribar les 24h a molts més usuaris, presents a Internet, tot estalviant temps i costos. Si vols visitar una fira virtual de feina, pots fer-ho a través de www.feriauniversia.es . I si vols visitar una fira virtual de formació, del 19/06 al 22/06, podràs assistir a la organitzada per Tuenti, Emagister i Imaste.

5) Les competències clau cada cop estan agafant més importància en el món del treball i l’entorn 2.0, fins al punt que estan apareixent aplicacions web que les avaluen i les posen en alça com a component clau de la gestió del talent. Algunes de les iniciatives en aquesta línia són www.marketyou.com i www.talentous.com. I en l’àmbit de l’Administració Pública destaquem el projecte Plataforma Empresa-Ocupació de www.bcn.cat/treball.

Aquestes tendències reforcen, cada cop més, el binomi Social Media - Mercat de Treball, de manera que ja es parla del reclutament 3.0. Encara creus que els Social Media són una moda?

Publicat per: Haidé Martín, Equip Tècnic del Centre per al Desenvolupament Professional Porta22 de Barcelona Activa.

stats