Barcelona Treball

Barcelona Activa

Impressió 3D: Innovació+Economia Col·laborativa+Sostenibilitat

IMATGE POST 3D Zoom

IMATGE POST 3D

Impressió d'audífons, de pròtessis dentals i òssies personalitzades, impressió de peces descatalogades, de productes quotidians, Fabcafe, FabLab,… aquests només són alguns dels productes i projectes que ja són una realitat gràcies a la impressió 3D. Aquest procés de fabricació, en el que un objecte digital és imprès en 3 dimensions, es caracteritza pel seu caràcter innovador i el seu fàcil accés. Coneixies, però, que ja fa quasi 30 anys que es va inventar?

4 Aspectes clau que apropen la impressió 3D a la ciutadania

 • L'aparició d'iniciatives com el RepRap (2005) obren la possibilitat que puguem construir la nostra pròpia impressora 3D. Aquest fet fa que el preu de venta de les impressores baixi i obre a la ciutadania l'opció d'accedir a una tecnologia que fins aleshores era quasi exclusiva d'algunes empreses.
 • La finalització d'algunes patents de tecnologies associades a la impressió 3D i l'aparició de codis oberts i gratuïts al 2008 també faciliten l'accés a molta més gent.
 • L'augment de plataformes basades en l'economia col·laborativa, com Thingiverse, a través de la qual podem accedir a repositoris de models digitals d'objectes per a poder-los imprimir. O com el cas de 3DHubs on, a través de la geo-localització, es connecta usuaris que volen imprimir amb usuaris que tenen una impressora 3D i la posen a disposició. La filosofia, però, va més enllà; cerca crear una comunitat entorn la impressió 3D on es resolguin dubtes i es puguin fomentar col·laboracions. En aquest context els anomenats prosumers adquireixen més valor.
 • La creació d'espais públic-privats com els Ateneus de Fabricació també aproximen la impressió 3D a la ciutadania, les organitzacions, les universitats i les empreses, fomentant l'esperit innovador i la cohesió social.
 • Potencial ecosistema local

  Catalunya i, especialment Barcelona, disposa d'un ecosistema actiu d'organitzacions, centres tecnològics, empreses i associacions treballant en l'àmbit de la impressió 3D (tant a nivell semi-professional com industrial). La dinamització i la creació de sinèrgies entre aquest ecosistema local pot afavorir el creixement de projectes. Els experts apunten que els sectors amb més oportunitats directes per a l'aplicació de la impressió 3D són:

  - Sector Salut i Biomedicina- Sector Automoció

  - Sector Indústria metal·lomecànica- Sector Indústria Química

  Foment d'una producció més sostenible

  La impressió 3D permet desenvolupar un model de producció més localment distribuït, disminuint la necessitat de producció a països llunyans i, per tant, reduint els costos logístics i de producció en general. Aquest context afavoreix un model productiu més sostenible, tal com es potencia des de l'Ateneu de Fabricació de la Barceloneta, especialitzat en sostenibilitat i medi ambient. També afavoreix que es potencii l'economia circular.

  Transformació de perfils professionals i creació de noves ocupacions

  Des de l'Observatori del Mercat de Treball de Barcelona Activa hem promogut l'elaboració d'un nou informe titulat ‘Impacte i potencial de la impressió 3D en l’ocupació’, en el que s'apunten algunes de les següents reflexions:

 • Actualment podem identificar diversos perfils professionals que es podrien transformar a partir de la necessitat d'integrar aquesta tecnologia en el seu treball. Aquesta transformació afectaria, bàsicament, als projectes d'impressió 3D industrial, associada a perfils com ara el/la dissenyador/a industrial, els/les enginyers/es de processos, els/les desenvolupadors/es de software i tècnics/ques de sistemes informàtics, i els/les tècnics/ques de producció, entre d'altres.
 • Per contra, la impressió 3D semi-professional seria la que afavoriria, previsiblement en un futur, l'aparició de noves ocupacions com ara el/la treballador/a de FabLab o espai de co-creació, el/la tècnic/a de manteniment d'impressores 3D, el/la consultor/a en impressió 3D, o el/la treballador/a en una Fabshop.
 • Caldrà esperar, doncs, per veure com evoluciona tot plegat i com la impressió 3D s'acabarà integrant en el món laboral o redefinint llocs de treball. Mentrestant, però, si el que t'interessa és formar-te en aquest àmbit o cercar ofertes de feina relacionades, pots consultar portals especialitzats en el tema. I si vols participar en un esdeviment sectorial, tingues present que Fira de Barcelona està preparant l’anomenat IN(3D)USTRY del 21-23 de juny.

  Haidé Martín. Coordinadora de l'Observatori del Mercat de Treball de Barcelona Activa