Empreses 01/12/2013

El 'bitcoin' s'acosta a la butxaca domèstica

La moneda virtual, creada per un grup de 'hackers' el 2009, ha estat reconeguda pel Senat dels EUA

Jordi Sabaté
3 min

Un bitcoin , la unitat bàsica de la moneda electrònica més famosa i polèmica dels últims temps, val entre 600 i 700 euros. En altres paraules, per ser propietaris d'aquesta moneda virtual avui dia hem de tenir com a mínim a mà uns 650 euros per anar a una de les empreses de canvi online existents i comprar un bitcoin , encara que també podem adquirir-ne fraccions. Si som posseïdors d'un negoci a internet, una altra manera d'obtenir bitcoins és acceptar aquesta moneda com a pagament per als nostres serveis.

Moneda híbrida

Però una cosa és la moneda i una altra l'ús que se li doni un cop adquirida. De fet, l'elevat preu del bitcoin es deu, entre altres coses, al fet que la seva quantitat està limitada a uns dotze milions d'unitats, però també que n'hi ha que la utilitzen com a valor refugi per als seus diners en moments de poca confiança en les economies reals, que és el que està passant ara mateix. Es tracta moltes vegades de moviments especulatius, que es dirigeixen cap als valors més inflats a l'espera que es creï una bombolla de la qual treure partit. En aquest sentit, el bitcoin funciona més com una acció borsària que com una moneda de canvi.

Tot i així, també hi ha una confiança de fons en aquesta moneda electrònica per algunes de les seves qualitats. La primera es deu al fet que el bitcoin va ser ideat per un grup de hackers el 2009, de manera que, tecnològicament, tenir la moneda fos el mateix que tenir euros o dòlars físics; si bé primer cal la instal·lació d'un programari a l'ordinador des del qual es vol operar i guardar els bitcoins .

Aquest programari es coneix com a moneder electrònic i ens proporciona una clau criptogràfica privada, que només nosaltres podrem conèixer, i que serà la que ens permetrà gestionar les monedes i verificar que posseïm la quantitat que diem.

Cap rastre

La segona qualitat important del bitcoin deriva de la primera, i és que en ser gestionada i certificada pels seus propis posseïdors, no es necessita la garantia de cap entitat creditícia per fer pagaments, cosa que estalvia moltes comissions. En principi és com si ens donessin els diners en mà, almenys està tecnològicament dissenyada perquè això sigui possible.

Ara bé, hi ha empreses amb el programari necessari per gestionar els pagaments amb més seguretat que la que pot tenir al seu ordinador un usuari normal. Aquestes empreses, que també compren i venen bitcoins , cobren percentatges molt més baixos que Visa o Mastercard per permetre i certificar les transaccions.

Les més populars són Mt.Gox, Circle i BTC China, que gestiona unes 80.000 transaccions al dia a la Xina, on l'ús de bitcoins s'ha disparat en l'últim any. La raó és que Baidu, el Google xinès, l'accepta com a moneda de compravenda dins de la seva gegantina plataforma. Es tracta del primer experiment d'ús massiu de moneda electrònica per al comerç domèstic, l'èxit del qual ha impulsat el seu ús en altres països, si bé no sempre en processos legals, a causa precisament de la tercera qualitat més valorada del bitcoin .

Aquesta qualitat és que encara que el procés certifica que el pagador posseeix la moneda, la seva identitat no pot ser coneguda ni pel cobrador ni pels intermediaris, de manera que la transacció no deixa rastres. Això fa el bitcoin ideal tant per eludir impostos com per als negocis il·legals: ha mogut centenars de milions de dòlars en la venda online de drogues, armes i assassinats per encàrrec. I és possible que molts dels diners refugiats en bitcoins tinguin orígens foscos.

Reconeixement oficial

Però precisament aquest ús amb finalitats il·legals és el que ha impulsat les principals economies mundials a reconèixer el bitcoin com a moneda de curs legal i amb equivalència amb les altres. D'aquesta manera, el seu ús passa a estar regulat per les diferents legislacions i pot ser controlat, i fins i tot s'estudia aplicar l'IVA a les comissions que cobren els intermediaris.

Després del reconeixement, tant per part del Senat dels EUA -fa pocs dies- com del ministeri de Finances alemany a l'agost, molts comerços estudien obrir-se al bitcoin . El portal de subhastes eBay, propietari del sistema de pagament PayPal, podria acceptar-lo aviat, cosa que representaria un gran impuls a l'ús domèstic.

A favor seu hi juga el fet que el bitcoin posseeix un sistema de garanties de compravenda ideal per a la casa de subhastes, ja que un cop fet un pagament no es pot anul·lar -s'eviten així les estratègies dels compradors estafadors- i, d'altra banda, el cobrament no serà efectiu fins que el sistema no detecti l'arribada del producte al seu destí.

A més a més, acaba d'aparèixer als EUA BitcoinShop:un servei molt similar a Amazon però que només opera amb aquesta moneda.

stats