ALIMENTACIÓ
ELENA FREIXA

Una bèstia de les finances i els destil·lats

Xavier Ferrán va fer-se gran a Martini i Bacardi, va liderar la compra de Schweppes i ara farà valer la seva influència al capdavant de Diageo

Xavier Ferrán, una bèstia financera nata / IDOIA VALLVERDÚ Zoom

Xavier Ferrán és el català que ha aconseguit escalar al cim del principal productor de begudes destil·lades del món quan és a punt de fer els 60 anys. Diageo és un gegant del sector, i Ferrán, un directiu que coneix molt bé la competència, on ha fet una carrera brillant durant els últims 30 anys. És molt fàcil sortir a fer una copa i acabar engreixant, sense saber-ho, els comptes del conglomerat Diageo, propietari de les ginebres Tanqueray i Gordon’s, del whiskys J&B i Johnnie Walker i del vodka Smirnoff. Ferrán presidirà l’extens catàleg de Diageo a partir de l’1 de gener del 2017. Serà un càrrec no executiu però carregat d’influència en un sector molt competitiu.

“En Xavier té una enorme visió de negoci i és un extraordinari creador de valor”, subratlla l’executiu Jaume Mussons, un dels màxims responsables del grup Orangina Schweppes a Europa. Mussons coneix bé l’empresari, amb el qual va treballar més de deu anys. Van coincidir en l’etapa a Bacardi, on Ferrán va ser conseller delegat i president. Més tard, ja com a soci del fons britànic Lion Capital, Ferrán va tornar a pensar en Mussons per incorporar-lo a l’equip directiu d’Orangina Schweppes a partir del 2006. “És una persona curiosa i brillant que viu amb gran sentit ètic”, subratlla l’executiu d’Orangina.

Un altre font empresarial consultada per l’ARA que va tractar amb Ferrán coincideix a destacar les grans capacitats de gestió i financeres que ha demostrat l’empresari. “És una bèstia financera”, sosté. La seva mà esquerra per a la inversió i les grans operacions ha quedat acreditada amb els anys. Fins al punt que al marge dels seus càrrecs executius, Ferrán també ha sigut conseller d’importants grups empresarials catalans i estrangers. Va ser-ho, per exemple, del grup Agrolimen, on encara hi ha persones molt pròximes que el coneixen bé del seu pas per Esade, com el conseller delegat d’Affinity, Xavier Serra.

La seva herència al grup Bacardi, on va arribar després que s’integrés amb Martini, va ser liderar la compra del vodka Grey Goose. “Es tracta d’una marca del segment premium que avui encara és la més rendible del grup Bacardi”, subratlla una font del sector.

El 2005, Ferrán abandona el càrrec de conseller delegat de Bacardi i fa el salt a Lion Capital, un fons d’inversió del Regne Unit. Des del consell d’administració del grup tanca una de les operacions recents més importants al sector de les begudes: la compra a Cadbury del negoci de Schweppes a Europa (excloent Irlanda i el Regne Unit). Els fons Lion Capital i Blackstone van quedar-se amb Orangina Schweppes i van impulsar-ne el creixement a Europa fins a tancar una operació milionària -estimada en uns 2.000 milions- quan el 2009 van vendre-la al gegant japonès de begudes Suntory.

Ferrán encara és partner de Lion Capital, un càrrec que l’ha dut a ser conseller del gegant cerveser SAB Miller, l’empresa que està en plena fusió amb AB InBev per crear el grup de cervesa més gran al món. Ferrán, però, ja ha anunciat que no es presentarà a la reelecció pròximament com a conseller ara que ha acceptat el repte de presidir Diageo, on s’incorporarà aquest juliol, tot i que no assumirà el càrrec fins al 2017.

Poc amic de les càmeres i els focus, l’empresari català no s’ha deixat entrevistar gaire i prefereix un discret segon pla. Ho corroboren els actuals responsables de Lion Capital a peticions de l’ARA per poder parlar amb ell.

On Ferrán es mou amb comoditat és als consells de grans corporacions. Ha passat per uns quants. A part dels ja esmentats, com el de SAB Miller, que deixarà aviat, l’executiu també figura entre els consellers del grup propietari de Primark, Associated British Foods i del grup català de moda Desigual. I encara és a punt de sumar un càrrec més no executiu a la seva cartera, com a conseller de la futura embotelladora única de Coca-Cola al mercat europeu. La presidenta de Coca-Cola European Partners, la catalana Sol Daurella, sumarà Ferrán al consell un cop es posi en marxa l’empresa, que surt a borsa el 31 de maig.

L’empresari aterrarà a Diageo per substituir l’actual president, Franz Humer, que es jubila i tanca una etapa. El conseller delegat, Ivan Menezes, també és relativament nou al càrrec (hi va arribar fa dos anys), així que tots dos iniciaran una nova fase. Entre els principals reptes hi ha el de créixer al mercat nord-americà, que és el motor dels guanys del grup.