Els bancs mantenen l'emissió de deute

El Popular, amb 500 milions, s'afegeix al Santander Consumer Finance, al BBVA, a Bankia i al BMN

La necessitat de reduir l'endeutament i d'allargar els venciments manté actius els bancs i les empreses al mercat emissor. Com que la prima de risc ha tornat a nivells assumibles, les entitats financeres afronten d'una manera més relaxada les col·locacions de bons. L'any passat les entitats havien d'aprofitar a corre-cuita les finestres que s'obrien al mercat, en què els tipus d'interès eren molt elevats.

Però ara els bancs sembla que han aconseguit normalitzar els mercats i en pocs dies fins a cinc entitats han col·locat 4.000 milions d'euros. El Banc Popular, amb una emissió de 500 milions d'euros, ha estat l'últim, i s'ha afegit a la llista del Santander Consumer Finance, el BBVA i Bankia (la primera des de l'entrada del FROB), que han venut 1.000 milions de bons cadascuna. El BMN va emetre cèdules per valor de 500 milions.

Les empreses també han aprofitat aquest sistema de finançament. Acciona s'ha estrenat aquesta setmana amb una emissió de bons convertibles de 450 milions, amb venciment el 2019. El grup constructor farà servir aquests diners per allargar el termini mitjà del deute i reduir-ne el cost mitjà.

El BCE, menys exigent

Últimament les entitats financeres reben bones notícies. La situació millora a poc a poc, i els problemes bancaris disminueixen. El Banc Central Europeu (BCE) ha contribuït de manera decisiva a aquest procés aquesta setmana.

Les proves de resistència dels actius bancaris que farà l'organisme regulador europeu el quart trimestre d'aquest any tindran en compte les seves carteres de deute sobirà, però no actualitzaran a valor de mercat les que es mantinguin fins al venciment. Això significa que els bancs no hauran de fer provisions addicionals de capital per compensar possibles pèrdues de valor. El mateix president del BCE, Mario Draghi, va clarificar aquesta setmana que les exposicions de deute sobirà estan dins dels nivells acceptables de les proves que farà, que encara no s'han concretat.

Un maldecap menys per als bancs espanyols, que durant els últims anys han engreixat els seus balanços amb deute espanyol. Amb tot, Moody's considera que aquests nivells de deute en els comptes són massa elevats, segons un informe publicat.

L'agència de qualificació argumenta que les entitats financeres espanyoles van utilitzar les grans línies de finançament del BCE a baix preu del 2011 i el 2012 per comprar deute espanyol, cosa que suposava un diferencial positiu per al banc espanyol, tenint en compte que el Tresor espanyol paga més pel seu deute. Aquestes operacions, que s'anomenen carry trade, s'han criticat des del mateix BCE, perquè eviten que el nivell de crèdit a particulars i empreses creixi. Fonts del sector consideren que el 2014 l'aixeta del crèdit s'obrirà per al segment empresarial, però, en canvi, seguirà tancada per als crèdits hipotecaris minoristes.