FINANCES
-F.M.C.

La banca serà digital o no serà

Les entitats bancàries tradicionals veuen necessària una regulació davant un nou escenari del ‘fintech’

HI HA UN CANVI social que ara es trasllada a la banca. La irrupció de les noves generacions de nadius digitals i els models sorgits arran de la crisi preocupen les entitats financeres de sempre. CaixaBank i BBVA observen de prop empreses com la start-up Digital Origin, que ofereix serveis financers només a través de la xarxa. Les tres companyies van ser presents al primer Fòrum Digital Finance, organitzat per aquesta empresa online i pel despatx d’advocats Gómez-Acebo & Pombo.

Una de les incògnites en la digitalització de la banca té a veure amb la seva regulació. Si es fa en excés, “podria disminuir la capacitat del sector de competir amb països com els Estats Units o en alguns punts de l’Àsia”, adverteix la directora de Google al sud d’Europa, Bárbara Navarro, que hi va intervenir per videoconferència. Per la seva banda, el director d’assessoria jurídica de CaixaBank, Ignacio Redondo, advocava per menys regulació però més igualitària entre vells i nous formats de banca: “Sovint, el que és digital sembla que jugui amb regles diferents”.

En aquest nou escenari financer i tecnològic -d’aquí el terme fintech -, “hi haurà grans guanyadors i grans perdedors pel camí”, assegura el director d’estratègia digital del BBVA, Francesc Fajula. De moment, la tecnologia financera ja és una realitat. Digital Origin, fundada per Marta Plana, ja ha efectuat 130.000 préstecs amb un 0,001% de frau. Nascuda el 2011 i amb seu a Londres, acaba de tancar una ronda de finançament de 15 milions d’euros. Mentre que a Espanya només hi ha una vintena d’empreses com aquesta, a Anglaterra en són prop de 250.