FINANCES
Empreses 27/01/2013

La banca té pressa per emetre deute

Les entitats financeres es destapen i col·loquen més de 10.500 milions d'euros des de principis d'any

Toni Garganté
2 min
La banca té pressa per emetre deute

"Tenim totes les necessitats cobertes del 2013. Si plantegem alguna emissió més la farem perquè hi haurà demanda". Així ho va argumentar el president de Banc Sabadell, Josep Oliu, aquesta setmana en la presentació de resultats del 2012 en resposta a si l'entitat realitzarà més col·locacions de deute al mercat. El Sabadell va col·locar l'11 de gener 1.000 milions d'euros en cèdules hipotecàries a cinc anys, amb unes peticions 2,4 vegades superiors a la quantitat venuda.

L'opinió d'Oliu exemplifica la situació actual dels bancs i les empreses, que s'han llançat a emetre deute per aprofitar l'elevat interès estranger existent, segons van afirmar fonts del sector. Fins i tot el Tresor espanyol es va animar dimarts passat i va plantejar una emissió sindicada de bons a 10 anys, amb un cupó del 5,4%. L'èxit va ser aclaparador i la demanda va fluctuar fins als 22.700 milions repartits entre més de 350 comptes inversors.

Només en els primers 15 dies de l'any entre tots els actors públics i privats s'han traspassat al mercat més de 40.000 milions. Els bancs volen aprofitar la finestra de finançament oberta, només comparable a la del setembre (6.607 milions) i el febrer del 2012. En aquest últim cas es va marcar l'últim rècord, de 8.370 milions en col·locacions. Però des que va començar el gener ja s'ha aconseguit un nou màxim, perquè s'han superat els 10.000 milions en emissions.

Aquesta millora del sistema de finançament bancari pot ser conjuntural, però en qualsevol cas mostra la progressiva tornada de la confiança de l'inversor estranger, segons van indicar els mateixos portaveus. Això també possibilitarà la reducció del recurs de les entitats al Banc Central Europeu (BCE), és a dir, els diners que demanen al regulador.

Les entitats financeres tenen pressa per fer les seves emissions abans que es pugui tancar la finestra. Sembla que no passarà a curt termini, amb l'actual tendència a l'estabilitat de la prima de risc, però també és veritat que els dos períodes anteriors citats del 2012 es van acabar abruptament amb els rumors creixents de petició de rescat del govern espanyol. Ara la dinàmica és just la contrària, però la prudència aconsella engegar les emissions com més aviat millor. A més, tampoc se sap la resistència dels inversors per mantenir el ritme de col·locacions d'aquest gener, segons les mateixes fonts.

Cap als 8.400 punts

Aquest optimisme relatiu també s'ha instal·lat a la borsa. L'índex d'expectatives borsàries que elabora el Col·legi d'Economistes de Catalunya preveu que el primer trimestre del 2013 l'Íbex-35 tancarà al voltant dels 8.400 punts, cosa que significa una caiguda sobre els nivells actuals, però una revalorització en comparació amb el desembre del 2012, que va acabar en els 8.167 punts.

Els experts consultats pel Col·legi consideren que s'hauria d'aclarir finalment si l'Estat demanarà el rescat per concretar la recuperació.

stats