Empreses 28/10/2012

La banca impulsa la venda d'entitats

L'entrada de l'Estat al capital de Bankia i dues operacions a Rússia i Londres animen el mercat

Toni Garganté
2 min
La banca impulsa la venda d'entitats

La reestructuració del sector bancari a Europa ha potenciat les operacions corporatives, els canvis d'accionistes i les fusions entre entitats. Els augments en els requeriments d'eficiència i solvència que es demanen des de Brussel·les, que en el cas espanyol han suposat uns ajuts per al sector financer d'un màxim de 100.000 milions d'euros, han reactivat el mercat de transaccions un 36% durant els primers sis mesos de l'any.

Segons l'informe Sharing deals insight , elaborat per la consultora PWC, el valor de les fusions i adquisicions al sector va arribar als 22.400 milions entre el gener i el juny, amb l'increment ja explicat del 36%, gairebé 6.000 milions més que en els primers sis mesos del 2011. Si tenim en compte el segon trimestre, el creixement va ser del 31% (fins als 12.000 milions).

En aquest període destaca especialment l'operació de Bankia. L'estat espanyol, a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), es va convertir el juny passat en propietari del 45% de l'entitat que ara presideix José Ignacio Goirigolzarri per 4.456 milions. Les altres dues operacions del trimestre van ser la compra per part del banc rus Sberbank del turc Denizbank, per 2.800 milions, i la venda del London Metal Exchange al Hong Kong Exchanges & Clearing, per 1.700 milions.

Asseguradores

El segment d'assegurances també es va mostrar molt actiu. Altre cop una firma local es va situar en els primers llocs del llistat d'operacions corporatives. Es tracta de Catalana Occident, que va comprar l'asseguradora també espanyola Groupama per 450 milions, la cinquena operació més rellevant del trimestre.

A Alemanya l'empresa de productes de salut Continentale va adquirir Mannheimer per 225 milions. El soci responsable de transaccions del sector financer de PWC, Jaime Bergaz, afirma: "La reestructuració bancària continuarà sent el principal impulsor del creixement del mercat europeu, que se centrarà en operacions mitjanes en els mercats més atomitzats com l'espanyol, el grec i l'italià". El soci de la consultora va afegir que "la realització de grans operacions serà complicada, a causa de la falta de liquiditat de les entitats financeres europees i l'absència de compradors de fora del continent".

D'aquesta manera, sembla clar que Espanya continuarà encapçalant bona part d'aquest procés, perquè tothom coincideix que la reestructuració bancària seguirà al mercat espanyol. Només si tenim en compte les quatre entitats que han passat a mans del FROB (Bankia, CatalunyaCaixa, NovaGalicia i Banco Valencia) sembla garantit el manteniment del procés de concentració que queda pendent al sector.

A aquest grup s'hi haurien d'afegir les entitats que no han aprovat l'examen d'Oliver Wyman i que hauran de donar entrada al capital a nous socis, sigui el FROB o accionistes privats. També segueix la incògnita del banc dolent .

stats