Els autèntics innovadors

La darrera pensada del consultor tecnològic Chetan Sharma, un dels més respectats en el sector del mòbil, ha estat analitzar set milions de patents concedides pels organismes competents d’Europa i els EUA durant els últims vint anys, i el resultat és un informe que fa palès el pes que les tecnologies mòbils han assolit en la innovació actual: l’any 2001 només 1 de cada 20 patents concedides als EUA tenia a veure amb els mòbils.

En canvi, l’any passat ja va ser una de cada quatre. La proporció a Europa també és alta, però no tant: el 10% de les patents del 2013 van estar relacionades amb els mòbils. De fet, tres de cada quatre patents concedides en aquest àmbit ho van ser a l’altra banda de l’Atlàntic.

A l’informe també queda clar on s’ha de buscar la innovació. Entre les 50 empreses més actives, la meitat són nord-americanes, i la resta majoritàriament japoneses, xineses i sud-coreanes. Precisament, la firma que va obtenir més patents de mòbil l’any passat és Samsung, seguida per IBM, Qualcomm, BlackBerry, LG, Sony, Microsoft, Google i AT&T.

La classificació també té altres lectures possibles. Mirant només les operadores, l’ordre és AT&T, NTT Docomo, Sprint, Verizon, Telecom Italia, Swisscom, T-Mobile, Orange, SK Telecom i TeliaSonera. Si només ens fixem en els fabricants de telèfons, els que van patentar més coses l’any passat són Samsung, Microsoft, Sony, Nokia, Google, LG, BlackBerry, Siemens, Fujitsu i Panasonic. I, finalment, un altre segment amb gran activitat patentadora, gràcies als desenvolupaments de xarxes 4G: els proveïdors d’equipament de xarxes. Aquí dominen Samsung, Ericsson, Alcatel-Lucent, Qualcomm, LG, Intel, Siemens, Fujitsu, NEC i Panasonic. Es miri com es miri, però, salta a la vista l’absència de cap empresa d’aquí. Tinguem-ho present si mai ens passa pel cap presumir d’innovadors.