PERFIL
Empreses 28/10/2012

L'austeritat del cinquè home més ric del món

Va fundar Ikea amb 17 anys a la Suècia rural i pobra de mitjans del segle passat. Després de 70 anys controla la cadena de mobles més gran del món i viu amb la mateixa austeritat

Vicenç Moliné
3 min
L'austeritat  del cinquè home
 Més ric del món

Ingvar Kamprad viu en una casa prefabricada a Suïssa. Es mou en el mateix Volvo que es va comprar fa 15 anys i se'l veu sovint en supermercats comparant preus buscant el més barat. Poca gent diria que és una de les fortunes més grans del món.

Aquest suec de 86 anys és el fundador d'Ikea, una empresa que va crear amb només 17 anys gràcies als diners que el seu pare li va donar com a premi per les bones notes. Kamprad va començar venent mitges, bolígrafs i tot el que fes falta als seus veïns. El nom de l'empresa, Ikea, són les inicials del seu nom i cognom i de la granja (Elmtaryd) i del municipi on va néixer (Agunnaryd).

El seu objectiu era oferir als seus veïns pobres productes de disseny a preus assequibles. L'empresa de seguida es va centrar en el mobiliari i el parament de la llar i el seu gran creixement ha arribat a base de retallar costos, ja sigui en la producció, en la logística o fent que els clients es muntin els seus propis mobles. L'estalvi també l'aplica al pagament d'impostos: Ikea és, de fet, una fundació amb seu a Holanda i el mateix Kamprad es va traslladar a Suïssa després de negociar amb el seu govern un règim impositiu especialment baix. La mateixa estructura d'Ikea, de la qual ell és l'únic propietari, fa molt difícil quantificar la seva fortuna. Segons Bloomberg, però, actualment és la cinquena persona més rica del món amb 32.000 milions d'euros.

Passat feixista

La seva filosofia basada en la igualtat a partir de l'austeritat es va desenvolupar després de la Segona Guerra Mundial, al mateix temps que cultivava amistats amb dirigents de partits d'extrema dreta suecs, molt pròxims al nazisme, tal com va denunciar un biògraf seu. Kamprad va arribar a convidar Per Engdahl, amic seu i líder del partit feixista suec, a la seva primera boda, l'any 1950. Quan aquests vincles van sortir a la llum, Kamprad els va reconèixer i, en una carta als seus empleats, va demanar comprensió per una conducta juvenil "estúpida i ridícula". Aquest passat tèrbol, igual que la seva aversió a les despeses, ha perseguit Kamprad recurrentment, tot i que ha estat capaç de mantenir la imatge de la seva empresa neta.

Kamprad també va deixar la seva empremta imposant els noms escandinaus a tots els seus productes, un sistema per no haver de memoritzar codis i no tenir problemes amb la dislèxia que pateix des de petit.

El fundador d'Ikea és un cas paradigmàtic dels que prediquen amb l'exemple, i sempre ha intentat inculcar als seus treballadors els seus hàbits i la seva filosofia. Assegura que és molt pràctic planificar el dia a partir de períodes de deu minuts per desaprofitar el mínim de temps en coses improductives. Permet als seus treballadors i directius una certa informalitat a l'hora de vestir i els demana austeritat. Tot i l'edat, fa nombroses visites a les 287 botigues del grup arreu del món -sempre volant en companyies de baix cost-. Fins i tot, quan li van concedir el premi a l'empresari de l'any els porters no el volien deixar entrar a la gala, ja que l'havien vist arribar amb un autobús públic.

Propietat familiar

Tot i els problemes reconeguts amb l'alcohol, que assegura que té sota control des del 2004, i la seva residència al mig dels Alps, Kamprad continua mantenint un fort control sobre l'empresa, a la qual ha dedicat 70 anys de la seva vida, i es vanagloria de no haver emès mai cap acció ni d'haver demanat mai un préstec. Els seus hereus són els fills que va tenir amb la seva segona dona, de qui va enviudar l'any passat.

stats