Consultori laboral

Setembre, moment de grans canvis?

Alexandra Masó ens explica si hi ha un moment de l'any millor per afrontar grans novetats i com fer-ho

2 min
Una noia amb un patinet a la platja de Ponent. DAVID RAMOS / GETTY IMAGES

Barcelona"Amb la tornada a la feina em plantejo canvis profunds, professionals i vitals. I et volia preguntar si hi ha algun moment de l’any millor per fer girs radicals. Gràcies!"

Irene, Barcelona

Tots els moments de l’any són ideals. Un canvi vital –sigui una nova feina o una mudança– és una nova empresa en la qual tu ets l’emprenedora. Per tant, no hi ha un mes de l’any millor o pitjor per emprendre, però sí que hi ha estratègies per millorar el moment en què facis el canvi, és a dir, per gaudir del procés i augmentar les possibilitats d’èxit.

Depenent del teu caràcter i de la pressa per canviar, pots seguir una estratègia lean, més intensa i pautada, o una estratègia agile, més flexible i adaptable. En una estratègia lean marques un objectiu molt concret: córrer la Marató de Barcelona el 2024 en 2,5 hores, llogar un àtic a Gràcia per 900 € al mes el gener del 2024, etc. Posteriorment, planifiques al mil·límetre cada un dels passos que faràs per aconseguir aquest objectiu. Per exemple, per a la Marató, a cada entrenament augmentaràs distància i reduiràs temps; per al lloguer, cada visita la prepararàs millor que l’anterior i aniràs més al gra, etc.

En el model agile, en canvi, comences amb un objectiu genèric: córrer la Marató en algun moment dels pròxims cinc anys, disposar d'un nou habitatge abans del 2025, etc., i vas revisant aquest objectiu per ajustar-lo segons el teu progrés. Plantejaràs entrenaments que s’ajustin a la teva condició física actual, i faràs visites a immobles d’entorns que coneguis. A mesura que vagis practicant, aniràs incorporant nous entrenaments i visites a noves zones.

Si tens clar el resultat final, utilitza un model lean. Si tens clar que necessites un canvi però el resultat final no és tan important, aproxima’t al model agile. Però triïs l'estratègia que triïs, fes avaluacions del teu progrés cada dos o tres mesos i, sobretot, no et plantegis més d’un canvi profund al mateix temps. Planifica el moviment, executa’l i, si després el cos et demana més, llança’t a una nova aventura. Sort!

*Fes-nos arribar aquí els dubtes que tinguis al teu negoci i mirarem de donar-hi resposta al Consultori Empresarial.

stats