Empreses 24/11/2013

"Les aplicacions mòbils poden canviar vides"

La capitalitat del mòbil ha donat peu a m4all, un centre per fomentar la creació d'eines tecnològiques sostenibles i accessibles per a tothom

i
Andrea Rodés
2 min
"Les aplicacions mòbils poden canviar vides"

Ser la capital del mòbil pot aprofitar-se per promoure la creació d'aplicacions i solucions tecnològiques destinades a fer un món millor? Lluís Miret, enginyer industrial amb una llarga experiència en gestió d'ONGs, està convençut que sí. A l'abril Miret va ser nomenat director de m4all, Mobile for All, un centre vinculat a la Mobile World Capital (MWC) que té com a objectiu fomentar des de Barcelona la creació d'aplicacions que millorin la qualitat de vida de les persones i garantir que les tecnologies estiguin a l'abast de tota la població, sense limitacions físiques, socioeconòmiques o d'edat.

Accés per a tothom

"El 99% de les aplicacions mòbils no són accessibles per a ciutadans amb alguna discapacitat. Cal incidir en els desenvolupadors, perquè a l'hora de programar-les tinguin en compte si, per exemple, les podrien fer servir un cec o un sord", explica Miret en una de les sales de l'Hotel Arts on fa un mes es va celebrar el Fòrum Mundial Internet of Things [ Internet de les coses ], com es coneix la indústria que desenvolupa dispositius sensorials i objectes quotidians connectats a la xarxa, com braçalets que compten les calories gastades mentre correm. En el congrés hi van participar multinacionals com Siemens i Cisco, el tipus d'organitzacions que Miret vol que participin en els projectes impulsats per m4all.

"La capitalitat del mòbil ha ser un incentiu per atreure capital humà cap a solucions sostenibles", insisteix Miret, que fins fa un any era director de l'ONG barcelonina Àfrica Digna. "A Kènia vaig veure massais carregant mòbils en una bateria de cotxe i vaig entendre que aquests dispositius poden transformar vides", explica Miret.

M4all depèn del pressupost general de la MWC, una fundació finançada per l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i el ministeri d'Indústria (5 milions d'euros anuals cadascuna) i les aportacions de firmes privades que s'han sumat a la capitalitat i que ja ascendeixen als 7 milions d'euros. Miret també compta amb el suport d'empreses del sector tecnològic, com Vodafone, Telefónica i Orange, que "a través de les seves fundacions els interessa promoure solucions sostenibles per complir les seves polítiques de responsabilitat social corporativa, RSC". Un cas il·lustratiu és el de l'empresa SAP, que va llançar una etiqueta integrada als envasos de les pastilles contra la malària per ajudar a controlar millor l'expansió de la malaltia a l'Índia.

Col·laboració pública

Un dels primers projectes impulsats per m4all ha estat EasyTablet, una tauleta configurada per millorar el servei de teleassistència a la tercera edat, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona. "Treballem amb entitats públiques i ONGs per entendre millor les necessitats de cada grup de població", diu Miret.

Per exemple, ja fa temps que els col·lectius de sords demanen a les operadores de mòbil tarifes de connexió de dades especials per a sords, "ja que ells fan servir exclusivament aquest servei", diu Miret.

stats