Empreses 30/06/2013

Una aplicació mòbil per connectar motoristes

Quatre emprenedors d’Igualada han creat WeRide, una aplicació per a mòbil que connecta els motoristes per organitzar excursions i trobades. WeRide permet fixar les rutes, comunicar- se per missatgeria instantània i sol·licitar informació en temps real a altres usuaris

Jordi Sabaté
3 min

Ignasi Rojas, Eric Ubals, Fernando Serrano i Rubén Martínez tenen com a nexe comú la seva passió per les motocicletes. Junts han recorregut des del desert del Sàhara fins a les illes de Croàcia, sempre sobre dues rodes. El que no s'havien plantejat mai és que la seva afició es convertís en la seva empresa.

No obstant això, l'estiu del 2010 van començar a donar voltes a la idea de crear un club de compres per a aficionats al motociclisme.

Club de compres

Tots treballaven en àmbits diferents, que cobrien el màrqueting, la comunicació d'empresa, la logística i les vendes, i es van adonar que unint la seva experiència laboral tocaven pràcticament totes les necessitats d'un projecte com el que volien muntar. Així que el setembre d'aquest mateix any es van decidir a llançar Motobuykers.com.

"La idea era rastrejar els estocs de les principals marques de complements de motociclisme a la recerca de material de temporades passades i restes de col·leccions per oferir-les als nostres clients", explica Ignasi Rojas. Van deixar la feina i es van llançar al buit "amb els pocs diners estalviats de cada un", detalla Rojas, i pocs mesos després la botiga estava operativa.

"Vam començar al garatge on arreglàvem les motos i on jo tenia l'estudi, passant fred a l'hivern i calor a l'estiu", explica Rojas. Durant un any i mig van gestionar el club de compres, animats per la bona acollida que va tenir. I el 2011 es van animar a muntar una botiga en línia en tota regla, on venien productes actuals, accessoris i peces dels diferents models del mercat, des de frens fins a tubs d'escapament.

"Vam passar del model Privalia per a motoristes a un altre estil tipus Barrabés -una coneguda botiga especialitzada en productes de muntanyisme de Benasc, a Osca-, on pots trobar l'última novetat", explica Rojas.

Sobre dues rodes

El salt va fer incrementar la seva activitat i el nombre de clients, i l'any 2012 es van veure en la necessitat de buscar finançament extern. En aquesta fase van comptar amb l'assessorament del professor de l'Iese José Luis Nueno, que els va posar en contacte amb la firma de capital risc irlandesa Delta Partners. La inversió de prop de mig milió d'euros en Motobuykers.com que va fer Delta Partners els va permetre contractar personal per a la botiga i el club de compres -actualment són tretze persones- i fer un nou salt cap al món dels mòbils. La seva aposta va ser l'aplicació WeRide, que va aparèixer a l'abril amb versions tant per al sistema operatiu iOS com per a Android.

"WeRide és una xarxa social en tota regla, amb missatgeria instantània (WeChat), grups d'amics i sistema de situació dels usuaris sobre el mapa (WeSpot), però està pensada perquè es faci servir en marxa", aclareix Rojas. WeRide permet avisar els contactes per organitzar una ruta de vacances o de cap de setmana i fixar-la sobre un mapa, visible per tots. També es pot entrar en altres grups que es localitzin en rutes pròximes i sol·licitar informació sobre la zona.

L'aplicació està traduïda a vuit idiomes: català, castellà, anglès, francès, alemany, rus, portuguès i italià. De moment acumula 18.000 descàrregues, un 70% de motociclistes de l'Estat, seguits per un 14% d'Itàlia. S'han format 1.900 grups i hi ha definides més de 3.000 rutes. Per ara WeRide s'ofereix com una plataforma separada de Motobuykers.com, però en el futur la idea és que s'accedeixi a la botiga a través de l'aplicació.

Motobuykers.com està centrada en els mercats espanyol i italià, de gran tradició motard, i actualment té 200.000 afiliats. El 2012 va facturar 480.000 euros i s'espera assolir la xifra de 2,9 milions d'euros a finals del 2013. Però aquest creixement també té un problema: "Com més creix el negoci, menys temps ens queda per agafar la moto", reconeix Rojas.

stats