PERFIL
Empreses 24/06/2012

Jack Andraka: l'adolescent que va guanyar les farmacèutiques

Aquest noi de 15 anys ha descobert un mètode revolucionari per detectar el càncer de pàncrees. Gràcies a la troballa, ja patentada, ha aconseguit un premi de 80.000 euros

Vicenç Moliné
2 min
L'adolescent que va guanyar les farmacèutiques

El perfil de Facebook de Jack Andraka podria ser el de qualsevol adolescent de 15 anys dels Estats Units. És aficionat als llibres d'aventures fantàstiques com la saga Harry Potter i Els jocs de la fam , segueix nombroses cantants de música pop, li agraden la majoria de pel·lícules dirigides al públic juvenil i els seus amics no paren de comentar-li què faran aquestes vacances quan acabin l'institut.

Tot i això, hi ha certes coses que diferencien Andraka de la resta. Entre les aficions que diu que té, hi ha les matemàtiques, la ciència i participar en fires científiques dirigides a estudiants d'institut. I precisament va ser en una d'aquestes fires on Jack Andraka va perdre l'anonimat.

Prova contra el càncer

Un projecte d'Andraka va guanyar el primer premi de la Fira Internacional de Ciència i Enginyeria organitzada pel fabricant de processadors Intel, la més important del món.

Es tractava d'un sistema per detectar el càncer de pàncrees en les seves primeres fases, amb una fiabilitat del 90%, que és no invasiu, 1.000 vegades més sensible que els mètodes actuals i molt més barat.

Andraka havia decidit investigar aquest càncer pel seu compte quan tenia 13 anys, poc després que el seu oncle morís d'aquesta malaltia. Després d'un any de recerca, va tenir una idea que creia que podia funcionar. Per desenvolupar-la va enviar correus electrònics a més de 200 professors de la Universitat Johns Hopkins, fins que l'oncòleg d'origen indi Anirban Maitra li va oferir la seva ajuda i el seu laboratori per fer les proves que necessités.

Durant quatre mesos, Andraka va anar cada divendres al vespre a la universitat a provar les seves idees fins que va tenir llest el seu invent. Tot això mentre feia el primer dels quatre cursos de la preparatòria per a la universitat, l'equivalent al nostre batxillerat, a l'Institut North County, a mig camí entre el seu Crownsville natal i Baltimore, la capital de l'estat de Maryland, on hi ha la universitat.

En una entrevista en un diari local de Baltimore, la seva mare afirma que en l'afició del seu fill hi tenen molt a veure els "milions de revistes de divulgació científica" que tenen per casa: "Les acostumem a llegir i comentar plegats". Sembla que el costum és un èxit, ja que el germà gran de Jack Andraka ja havia guanyat un premi en una altra fira. La seva mare és anestesista i el seu pare enginyer. Confessen que no són gaire aficionats als esports i sempre els eviten quan miren la televisió. De fet, al perfil de Facebook d'Andraka només hi apareix un esport entre les seves aficions: el caiac.

80.000 euros de premi

Els múltiples premis que va rebre el 18 de maig sumaven un total de gairebé 80.000 euros, uns diners que Andraka ha assegurat que guardarà per pagar-se la matrícula de la universitat.

Són els primers diners que guanya gràcies a la seva recerca, però segur que no seran els últims, ja que com va confirmar després de la fira ja té la sol·licitud de la patent del seu descobriment. Curiosament, una de les últimes notícies compartides per Andraka amb els seus amics a Facebook és una llista dels 10 milionaris més joves.

stats