MERCATS
Empreses 22/02/2015

‘Yield co’: la nova moda inversora s’instal·la a la borsa

Les grans companyies de l’Estat troben una fórmula per rendibilitzar els seus actius en renovables i treure’s de sobre una part important del deute

Xavier Grau
3 min
‘Yield co’: la nova moda inversora s’instal·la a la borsa

Aquesta setmana ha començat a cotitzar a la borsa Saeta Yield. És la filial de renovables d’ACS, el grup constructor que presideix Florentino Pérez, que s’ha sumat a la nova moda de les yield co. Un concepte nascut al món anglosaxó per al qual no s’ha trobat traducció. És la forma moderna de “la part val més que tot”. Però no és exactament així. És un sistema en què una companyia segrega uns actius que poden donar una rendibilitat per dividends elevada i recurrent, els empaqueta i els treu a la borsa. Aquests actius -amb el seu deute associat- es converteixen en una nova companyia i la matriu es manté com a accionista de referència. Què es guanya amb l’operació? El resultat és clar. La matriu capta efectiu en treure a la borsa (vendre) una part de la filial, s’assegura uns ingressos futurs recurrents per dividends, i desconsolida una part important del seu deute.

¿I quins són els inversors interessats a entrar-hi quan es fa la sortida a borsa mitjançant una oferta pública de venda? La normativa diu que han de ser inversors qualificats. Acaben sent fons d’inversió, que aparquen en la yield co una part dels seus recursos, per assegurar-se uns ingressos anuals bastant elevats. Perquè els fons d’inversió estan obligats a donar la màxima rendibilitat als seus partícips.

Això porta a l’operació que ha fet ACS. “Una operació molt bona per a la companyia i per al sector de les renovables”, va dir Florentino Pérez, que ha posat al capdavant de Saeta Yield com a president José Luis Martínez Dalmau, l’home que era el responsable del polèmic projecte Castor. Saeta Yield compleix tots els requisits exposats. ACS ha segregat els actius de renovables que tenia i ha fet l’OPV. Amb l’operació s’ha quedat un 25% de la nova Saeta, que li assegura ser el màxim accionista, ha donat entrada a fons d’inversió com Global Infrastructure Partners (GIP) i George Soros, i ha obtingut uns ingressos de 384 milions d’euros per la col·locació del 75% a la borsa. I, per sobre de tot, ACS ha aconseguit desconsolidar de cop 1.435,8 milions d’euros del seu deute.

La filial d’ACS és la primera yield co que cotitza a una borsa europea, però no és la primera companyia espanyola que s’afegeix a aquesta moda. Ja ho ha fet Abengoa, i Acciona està preparant la seva. De fet, la jugada es pot fer amb qualsevol tipus de companyia, però les renovables s’emporten la palma. Des del juliol del 2013 hi ha hagut set sortides a borsa d’aquest tipus en tot el món, i només la primera no és de renovables. Ho han fet NRG Yield, TransAlta Renewables, Pattern Energy, NextEra Energy, TerraForm, Abengoa Yield i ara Saeta Yield.

Abengoa va col·locar la seva yield als Estats Units, al Nasdaq, l’estiu de l’any passat. Va captar uns 600 milions per la primera col·locació (aproximadament del 25% del capital), però la intenció és seguir venent i amb l’objectiu molt clar: reduir en un terç l’endeutament de la matriu, que al setembre superava els 13.000 milions. I el mercat ho veu bé, perquè Abengoa, que al novembre era un dels valors de l’Íbex que més queia, ara és un dels que més puja. Acciona, per la seva banda, va pactar l’any passat la venda del 33% del seu negoci de renovables a l’estranger, al fons KKR, per 417 milions, amb la intenció de treure a la borsa als Estats Units aquest negoci en els mesos vinents.

stats