FINANCES
Empreses 17/06/2012

YPF llasta el ràting de Repsol

La necessitat de la petroliera de fer caixa desferma els rumors de venda d'una part de Gas Natural

Ignasi Pujol
2 min
YPF llasta el  Ràting de Repsol

Repsol ha vist durant els últims dies com les agències Fitch i Moody's han castigat la qualificació creditícia de la petroliera espanyola per l'expropiació de la filial argentina per part del govern de Cristina Fernández de Kirchner, que es va consumar el mes d'abril.

Concretament, Fitch ha rebaixat la nota de Repsol fins a BB-, a només un esglaó del bo porqueria, en entendre que no cobrarà un preu just ni recuperarà els recursos prestats als seus socis argentins d'YPF, el grup Petersen (la família Ezquenazi, propietària del grup, es va endeutar per adquirir el 25% d'YPF).

Moody's, per la seva banda, va rebaixar el ràting de Repsol a Baa3, tot i que situa la seva perspectiva a "estable". La firma nord-americana recalca que la mesura és conseqüència de l'expropiació del 51% de Repsol a YPF per part del govern argentí. Els analistes de Moody's expliquen en aquest sentit que "la pèrdua de la seva participació de control en YPF redueix l'escala i la diversitat del perfil de Repsol, el priva d'uns actius de mida considerable i del dividend d'YPF".

Per tot això no és casual que aquesta setmana hagin tornat a sorgir rumors de venda d'una part de les accions de Repsol a Gas Natural Fenosa. El diari Expansión va publicar dimarts passat que la petroliera i La Caixa -socis de referència al grup gasista amb seu a Barcelona- estarien estudiant la venda d'una participació de fins al 15% de Gas Natural Fenosa.

Pacte accionarial

La Caixa controla un 37% de Gas Natural, i Repsol, un 31%. Els dos socis tenen un pacte de sindicació d'accions des de l'any 2000. El tercer soci és, des del novembre de l'any passat, el grup algerià Sonatrach, amb un 3,85% del capital.

Tant la petroliera com l'entitat financera van negar que estiguessin estudiant una desinversió en el grup energètic presidit per Salvador Gabarró. Val a dir que els rumors de venda d'accions de Repsol i La Caixa a Gas Natural són recurrents. Tant com ho és una hipotètica fusió de la petroliera i la gasista, també desestimada en reiterades ocasions.

El president executiu de Repsol, Antoni Brufau, va dir durant la presentació del pla estratègic fins al 2016, el 29 de maig passat, que el grup no pensa vendre la seva participació a Gas Natural ni fusionar-s'hi. "Per què hem de vendre un actiu que genera estabilitat, rendibilitat, alts dividends? No hi veig cap lògica en una companyia amb aquesta història de creixement", va subratllar Brufau. De fet, Gas Natural Fenosa va aportar l'any passat 887 milions d'euros al benefici de la petroliera espanyola.

No obstant és cert que Repsol i La Caixa podrien vendre un 10% i un 5% de Gas Natural, respectivament, i mantenir-ne el control. La petroliera podria utilitzar aquests recursos per cobrir el forat de 5.600 milions ocasionat per l'expropiació del 51% de la petroliera argentina YPF. El conflicte judicial amb l'Argentina pot durar 3 o 4 anys, segons Brufau.

stats