Windows ja no val res

Fa quatre dies, els sistemes operatius de la família Windows i les aplicacions ofimàtiques Office (Word, Excel i PowerPoint) eren considerats els productes estrella de Microsoft i li aportaven el gruix dels seus ingressos. La setmana passada, però, la firma feia públic que Office passa a ser gratuït en les variants per a telèfons mòbils i tauletes, i aquest dimecres, en la convenció mundial de desenvolupadors a San Francisco, anunciava que els fabricants de telèfons i tauletes amb pantalla de menys de nou polzades ja no hauran de pagar res per a la llicència de Windows.

D’aquesta manera, la companyia de software més gran del món formalitza la conversió en empresa de dispositius i serveis que va iniciar el seu anterior conseller delegat, Steve Ballmer, marcada per l’impuls dels mòbils i els serveis al núvol. Fins ara, Microsoft aplicava als mòbils el mateix model de negoci que als ordinadors: el fabricant havia de pagar una quantitat -entre 15 i 20 euros- per cada dispositiu amb Windows. Però en aquestes condicions no podia aspirar a inundar el mercat amb smartphones de 100 euros com els basats en l’Android que Google regala, i molt menys amb els de 25 euros que no trigaran a arribar. Renunciant a aquests ingressos -que són menys dels que li proporcionen les patents de tecnologies pròpies incorporades en Android- Microsoft confia a ampliar la seva presència en el mercat, i fer així més atractiva la creació d’aplicacions i serveis per a Windows.

Una de les armes per aconseguir-ho és unificar el desenvolupament d’aplicacions i les experiències d’ús i de consum de contingut entre totes les plataformes: del mòbil a la Xbox, passant per la tauleta i el PC.

A partir d’ara, els programadors poden crear aplicacions universals que funcionin en tots els dispositius. I els usuaris poden disposar en tots els aparells de tot el que hagin comprat en els altres.