INVERSIÓ
DAMIÀ S. BONMATÍ

Warren Buffett es renta les mans del petroli

L’inversor multimilionari retira milers de milions d’ExxonMobil i elogia les empreses alemanyes beneficiades per l’euro més dèbil de la dècada

Warren Buffett  es renta les mans del petroli / MARI FOUZ Zoom

L’OCTOGENARI WARREN BUFFETT ha fet un parell de passos enrere per allunyar-se de la indústria del petroli. El multimilionari nord-americà, que ha demostrat amb els anys que és un visionari de les inversions a llarg termini, ha venut 41 milions d’accions d’ExxonMobil, la petroliera més gran dels Estats Units. Mentre sembla espantat per la davallada del preu del cru, Buffett es mira amb més bons ulls el debilitat euro. Veu amb confiança l’economia alemanya i ja ha anunciat la compra d’una empresa comercial d’aquest país per uns 400 milions d’euros.

Des de Nebraska, un estat de grans planícies agràries i despoblades, Warren Buffett ha tingut bona vista per fer-se un dels homes més rics del món i acumular el segon patrimoni més valuós dels EUA, segons el rànquing de Forbes. Ha sigut l’inversor de l’estabilitat, d’entendre bé allà on posa els diners i d’aconseguir grans valors com Coca-Cola i General Motors. Ara mateix, i malgrat algunes turbulències en els últims anys, comprar una sola acció de Berkshire Hathaway, el conglomerat des d’on fa les seves inversions, costa més de 220.000 dòlars.

Els petits i no tan petits inversors l’escolten amb atenció. Fa uns dies, en un parell d’hores, les accions de la petrolera Exxon van abaratir-se un 1,8%, mentre que les del fabricant de maquinària Deere van encarir-se gairebé un 2%. Reacció? Per tant, acció. L’empresa de Buffett acabava d’anunciar a les autoritats que regulen la borsa que, en els últims mesos, amb comptagotes i en silenci, havia venut títols de la petroliera i n’havia comprat de l’empresa de maquinària agrícola.

En total, Berkshire Hathaway va vendre’s durant l’últim trimestre del 2014 uns 41 milions d’accions de la quarta productora mundial de petroli. En altres paraules: l’empresa d’inversions de Buffett va retirar 3.700 milions de dòlars de l’accionariat d’Exxon, mentre el preu del cru es desplomava gairebé a la meitat. Amb preus a la baixa, la demanda estancada i l’oferta ben alta, les petrolieres es troben amb beneficis més esquifits i despeses que han de reduir.

“Buffett ha venut perquè no creu que el petroli sigui una inversió de valor”, explica des de Nebraska l’investigador Robert Miles, que coneix el magnat, escriu sobre les seves inversions i fa conferències sobre les estratègies. “No veu que el sector ofereixi a la llarga retorns per sobre de la mitjana del mercat”. Això no vol dir que l’inversor abandoni l’energia. Sembla que, per ara, està pendent de petites empreses transformadores, eòliques, solars i geotèrmiques.

Mentrestant, i malgrat algunes veus que parlen d’estancament a Alemanya, Buffett ha picat l’ullet a l’economia europea més potent. L’inversor de l’Amèrica profunda hi veu un gran mercat, amb molts consumidors, poder de compra, treballadors productius i un marc legal assenyat, declarava aquesta setmana al diari Handelsblatt. El debilitat euro, amb el dòlar en ratxa cada cop més alt, és una raó més per invertir ara mateix a l’eurozona, diu el magnat. De moment, ha anunciat la compra de totes les accions d’una empresa alemanya que ven roba i accessoris per a motociclistes, Detlev Louis Motorrad-Vertriebs. El magnat en pagarà vora 400 milions d’euros.

Miles, l’expert en Buffett, explica que el 80% dels ingressos de la firma d’inversions vénen de “sectors de l’antiga economia”: asseguradores, elèctriques, fabricants... Seria sorprenent veure Buffett posar milions de dòlars en una start-up d’idees arriscades. S’ha fet ric invertint en el que coneix, ha d’entendre com funciona l’empresa i quina és la lògica del que produeix. Probablement per això el multimilionari beu cinc coca-coles al dia.

“MENJO 2.700 CALORIES al dia, i un quart són coca-coles”, confessava a la revista Fortune. La firma de Buffett té en propietat 16.000 milions de la marca de refrescos. En pren una per esmorzar, dues durant el dia i dues al vespre. Aplicant aquesta regla de tres, el magnat pot dur a la cartera una Visa i una American Express, tenir el bany ple de productes de Procter & Gamble, posseir uns quants cotxes de General Motors i tenir comptes al banc Wells Fargo, perquè totes són empreses insígnia de la seva cartera d’inversions.

Entre els seus últims moviments, Berkshire Hathaway ha comprat milions d’accions de Deere, una empresa de maquinària agrària, un sector silenciós però potent en un país tan extens i ric en recursos com els EUA. Ara que als 84 anys ja pensa en la successió a l’empresa, sembla que Buffett no vol oblidar-se de casa seva, l’Amèrica agrària i remota.