Empreses 28/10/2012

Viatjar amb internet al mòbil però sense pagar 'roaming'

Tripneter és una solució tecnològica pensada per a viatgers i turistes estrangers que volen tenir internet al mòbil sense haver de patir per les factures de 'roaming'. Per una tarifa plana de 4,99 euros al dia, el turista té 250 MB de connexió, amb cobertura a tot Espanya

Andrea Rodés
3 min
Viatjar amb internet al mòbil però sense pagar 'roaming'

El primer que sol fer un turista estranger quan arriba a Barcelona, fins i tot abans de baixar de l'avió, és desactivar el paquet de dades mòbils del seu smartphone . Davant del pànic generalitzat a les factures de roaming , tres enginyers de Barcelona van veure l'oportunitat de llançar Tripneter, un servei de lloguer de minirouters que proporcionen connexió mòbil a internet a tot Espanya per una tarifa plana de cinc euros al dia i sense necessitat de contractes.

Tarifa plana anticipada

"Es tracta de pagar per anticipat una solució molt més econòmica que el roaming ", diu Miguel Díez, de 24 anys, el més jove dels tres emprenedors. Els tres socis treballaven junts a la mateixa empresa quan se'ls va acudir utilitzar la tecnologia mi-fi , un dispositiu semblant a un router , amb capacitat per oferir connexió 3G d'alta velocitat a cinc aparells electrònics a la vegada, com a base per muntar Tripneter.

"La gent està cada cop més avesada a consultar al mòbil l'adreça d'un restaurant o a buscar-hi informació sobre un monument. És ridícul viatjar sense internet per por al roaming ", afegeix Raúl Morales, de 32 anys. La idea de negoci va ser del tercer soci, el colombià Allan Bachenheimer, estudiant de màster a la UAB. "Treballava en un projecte per desenvolupar aplicacions de mòbil per a turistes i em vaig adonar que si els viatgers no tenen internet de poc servirien les aplicacions", comenta Bachenheimer.

La primavera del 2011 els tres socis van comprar un centenar de dispositius mi-fi a la Xina i van contractar un programador perquè desenvolupés la web i una primera plataforma informàtica. Tot i que l'empresa encara no estava oficialment constituïda, de seguida van tenir clients. "La nit de Cap d'Any jo mateix vaig anar amb el meu cotxe a entregar un dispositiu a Benidorm" , recorda Morales.

Un any després, Tripneter ha obert oficina en un centre de negocis del 22@ i no ha deixat de créixer. Durant els mesos d'estiu van arribar a les 300 contractacions mensuals, i van arribar a quedar-se sense estoc. "Ens volem preparar millor de cara a la temporada de congressos i les vacances de Nadal", diu Díez.

Els turistes tenen dues opcions: reservar el seu dispositiu per anticipat a través de la web, indicant l'adreça o l'hotel on el volen rebre, o llogar-lo de manera immediata a l'estand de Barcelona Turisme que hi ha a la plaça Catalunya. En el cas de reservar-ho per internet, el temps d'entrega és de dos a tres dies. "Volem que els viatgers reservin el seu Tripneter amb antelació, quan reserven l'hotel o compren els bitllets d'avió", comenta Morales. El dispositiu, amb cobertura a tot l'Estat, s'ha de retornar en un sobre especial proveït per Tripneter. En cas de pèrdua o extracció, el client perd el dipòsit de 80 euros.

Millorar l'experiència turística

"Tenir internet al mòbil permet una experiència turística més enriquidora", comenta Díez, que recorda que l'estat espanyol rep uns 56 milions de turistes anuals. "La majoria de clients de Tripneter tenen entre 35 i 45 anys, i la majoria són britànics, seguit de nord-americans i alemanys. Tripneter ha registrat els dominis .com, .co.uk i .de , i això ens dóna més fiabilitat", assegura Díez. El pròxim pas és crear noves versions de la web per atreure els turistes asiàtics i russos.

La duració mitjana dels turistes que lloguen Tripneter a la plaça Catalunya és de 2 o 3 dies, ja que han de tornar l'aparell abans de continuar el seu viatge, mentre que els que el contracten online l'utilitzen entre 2 i 3 setmanes.

"L'objectiu és atreure congressistes i viatgers de negoci, que tenen més predisposició a contractar el servei per anticipat", explica Morales. L'empresa iniciarà aviat una campanya de promoció a les xarxes socials anomenada Bill shock [factura xoc] per invitar els internautes a enviar-hi factures de roaming desorbitades.

stats