EMPRENEM
CHRISTIAN DE ANGELIS
Sant Cugat

Vallès Occidental: Sant Cugat obre una tercera via

Ciutat de consens entre les dues capitals del Vallès, Terrassa i Sabadell, el municipi representa el dinamisme econòmic d'una de les comarques més importants en l'economia catalana

Vallès Occidental: Sant Cugat obre una tercera via / JORDI PIZARRO Zoom

Egarsat és una mútua d'accidents de treball i malalties professionals nascuda l'any 2007, fruit de la fusió entre les mútues Egara, de Terrassa, i SAT, de Sabadell. La integració entre les principals mútues de les dues capitals del Vallès Occidental (única comarca de Catalunya amb aquesta particularitat), que tenen entre elles una tradicional rivalitat, presentava un problema: on ubicar la seu de la nova entitat? La decisió salomònica va portar la seu d'Egarsat a Sant Cugat, tercera ciutat de la comarca en pes demogràfic i econòmic.

Tercera via

Avui dues de les tres empreses més grans del Vallès Occidental tenen seu a Sant Cugat, que manté igualment la seva capacitat d'atracció de grups espanyols i internacionals. Una d'aquestes empreses és el grup assegurador Catalana Occident, una entitat que té els seus orígens al segle XIX i que va situar la seva seu a Sant Cugat als anys setanta.

A aquesta empresa s'hi va afegir l'any 2011 el grup Grifols, un dels principals fabricants d'hemoderivats del món, que va traslladar al municipi vallesà la seva seu social. A més, grups com HP, ISS, Ricoh i Boehringer Ingelheim exemplifiquen la tirada de Sant Cugat en l'atracció de grups internacionals.

Santiago Benedé, director d'EsadeCreapolis (un parc d'innovació per a empreses fundat l'any 2005 per l'escola de negocis Esade i altres entitats publiques i privades a Sant Cugat), constata que mentre Sabadell i Terrassa són ciutats amb una gran importància en la tradició industrial de Catalunya, Sant Cugat ha fet millor "la reconversió als serveis" i s'ha posicionat d'una manera important com "una alternativa a Barcelona com a ciutat de negocis".

Actius

Entre els actius de la tercera via del Vallès Occidental hi ha, segons Benedé, les millors connexions amb Barcelona, però també un entorn geogràfic, que limita a l'est amb Collserola, i un nivell de qualitat de vida atractius. "Sant Cugat va néixer com a alternativa residencial, però el nivell formatiu de la nova població també ha ajudat a arrossegar-hi l'activitat econòmica i empresarial", assegura.

La connexió amb transport públic amb Barcelona i les dues capitals del Vallès Occidental, amb els Ferrocarrils de la Generalitat o els túnels de Vallvidrera, inaugurats l'any 1991, van suposar un revulsiu per al desenvolupament geogràfic i econòmic del municipi, que ha vist sorgir àrees empresarials com el polígon Can Sant Joan, on s'ubiquen empreses com Roche, Delphi, el Banc Sabadell, EDS, Asepeyo i la seu a Catalunya de Televisió Espanyola.

Benedé també destaca com a actiu de la població l'emprenedoria, amb EsadeCreapolis, en què participa el mateix Ajuntament de la població, com un centre "únic a nivell internacional", que està acompanyat, a més, d'un campus de l'escola de negocis que porta al municipi anualment centenars d'estudiants internacionals. "Hi ha alternatives per fer-se emprenedor, però aquesta és la millor", afirma.

Diversificació

Al marge de Sant Cugat, el Vallès Occidental, la segona comarca de Catalunya per població, compta amb altres importants enclavaments estratègics per a l'economia catalana. La siderúrgica Celsa, al municipi de Castellbisbal, és per exemple la primera empresa per facturació de caràcter familiar de Catalunya. Mango, amb seu central a Palau-solità i Plegamans, és així mateix una de les companyies catalanes present en més països de tot el món.

Cerdanyola del Vallès compta amb una de les universitats més importants de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona, que té en la seva zona d'influència instal·lacions d'importància internacional com el sincrotró Alba i empreses com la multinacional Applus+. Santa Perpètua de Mogoda té entre d'altres la planta de trens d'Alstom; Sabadell la seu de la multinacional Fluidra, i Terrassa el grup Copcisa.

Barberà del Vallès, Viladecavalls i Montcada i Reixac són també ciutats amb importants polígons empresarials i una intensa activitat econòmica, que completen la tirada del Vallès Occidental com una de les comarques més industrialitzades de Catalunya.

En aquest sentit, la indústria genera el 28,8% del PIB comarcal, un xifra bastant més alta que el 19,9% de participació de la indústria en el conjunt de l'economia catalana.