IMMOBILIÀRIA

Trobar nau industrial com qui busca pis

Una plataforma permet consultar els solars i naus disponibles a l’àrea metropolitana de Barcelona amb un simple cop de clic

Trobar nau industrial com qui busca pis / IDOIA VALLVERDÚ Zoom

Un dels problemes més habituals que troben les empreses que volen instal·lar-se a l’àrea metropolitana de Barcelona és la falta d’un servei que centralitzi els tràmits burocràtics i faciliti buscar el polígon industrial que més s’ajusti a les seves necessitats, un problema poc lògic quan des de l’administració es proclama que cal reindustrialitzar el territori. És per això que l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha creat Friendly for Business, un programa que engloba una sèrie de projectes per millorar el servei a les empreses i l’eficiència dels polígons industrials.

Una de les principals innovacions del programa ha sigut la creació d’un cercador online que concentra l’oferta de naus i solars industrials, en venda o lloguer, en 236 polígons industrials de l’AMB i que formarà part d’un portal digital més ampli, que inclou també un cercador de proveïdors de serveis en cada polígon industrial, ja siguin municipals o privats. “El cercador ha de servir per facilitar la presa de decisions, com la ubicació més eficient per obrir una nau en el mínim temps possible”, va explicar durant la presentació del projecte Sònia Recasens, vicepresidenta de desenvolupament econòmic de l’AMB i segona tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona. “Un dels principals problemes amb què ens vam trobar a l’hora de dissenyar el projecte és que la majoria dels polígons industrials no estan associats, no hi ha cap interlocutor vàlid -diu Jordi Lahora, director de desenvolupament econòmic de l’AMB-. Tant et pots trobar un polígon de propietat municipal, com d’un promotor immobiliari o d’un particular”.

El cercador immobiliari ofereix informació molt detallada sobre la nau o solar en qüestió (preu, metres quadrats, ubicació, potència instal·lada, disponibilitat de muntacàrregues, etc.), així com comparatives i mitjanes de preus en relació amb altres polígons. Es tracta d’un servei gratuït per a les empreses que es nodreix dels anuncis que apareixen en els principals portals immobiliaris existents, com Idealista, Ya Encontré i Habitaclia. “En cap moment hem volgut fer la competència a aquests portals”, diu Lahora. Segons ell, el portal cobreix entre el 80% i el 85% de l’oferta de naus i solars del territori, i el fet que estigui també en anglès pot ajudar a atraure inversió estrangera. D’altra banda, el cercador digital de serveis a empreses, encara en fase de proves, inclou una base de dades de prop de 600 proveïdors, i en un futur també inclourà un portal d’ofertes de treball.

El projecte també inclou l’homogeneïtzació de tràmits burocràtics, que preveu l’obertura de 12 oficines d’atenció a l’empresa (OAE) en tota l’AMB l’any 2016. “No pot ser que existeixin 36 tràmits diferents per obrir una empresa. Hem consensuat un model i un sistema únic de resolució de consultes per a l’aterratge empresarial”, va dir Recasens.