Treure el màxim profit d'una joguina reciclable

Tres arquitectes catalanes han dissenyat una nova línia de joguines de cartró basades en el disseny atractiu i la resistència de les peces

L'any 2010, en plena crisi financera i immobiliària, no era precisament el millor moment per acabar la carrera d'arquitectura. Així que després d'un parell d'anys fent màsters i intentant agafar experiència laboral en estudis i despatxos, tres llicenciades en arquitectura per la UPC de Terrassa van decidir muntar un negoci pel seu compte. "Davant la idea de marxar a treballar a fora o fer un doctorat, vam preferir emprendre, aprofitant les especialitats de cadascuna", explica Mariona Blasi, una de les tres cofundadores de This is Karton, TIK, l'empresa de disseny de joguines de cartró que ella i les seves dues amigues han creat després de dos anys d'investigació i moltes hores de feina. La idea de dedicar-se a fer joguines infantils amb material reciclable va sorgir de voler sumar l'afició de Blasi pel disseny, l'interès de Mar Desveus en els temes de sosteniblitat i la passió pels nens d'Andrea Alcaraz, que ha estat monitora de campaments durant molt de temps.

Avui la idea és una realitat i els tres productes TIK -una caseta de nines, una cuina de joguina i una casa més grossa, que permet que el nen s'hi fiqui- ja es comercialitzen en botigues de disseny i joguines de Barcelona, com Vinçon i Barruguet, així com a la web de l'empresa.

Jugar sense límits

Fetes amb cartró estucat de color blanc i decorades amb adhesius de diferents formes i colors, les joguines dissenyades per les tres arquitectes estan pensades "perquè els nens les puguin pintar i explotar tant com vulguin, sense que hagi de ser una gran inversió", diu Blasi. "Els nens de seguida es cansen de jugar amb una joguina, així que un cop això passa o es fa malbé, la pots llençar directament al contenidor de reciclatge, i d'allà en sortirà una altra joguina", afegeix Alcaraz a la cafeteria de la Fàbrica Moritz, on aquests dies de Nadal les joguines TIK s'han exposat en el marc de la fira de disseny organitzada per la popular cerveseria barcelonina. "Hem tingut sort i en els últims mesos s'ha parlat molt dels nostres productes en blogs especialitzats", afegeix l'arquitecta.

Conscients de la competència -ja hi ha nombrosos dissenyadors de joguines de cartró, especialment al nord d'Europa i Alemanya, reconeix Desveus- les fundadores de TIK han apostat pel cartró estucat, "més resistent", i la superfície blanca, adequada per pintar-hi.

Proximitat

Els models costen entre 35 i 50 euros i es venen desmuntats en una bossa de tela. La fabricació la van encarregar a una empresa d'embalatges i expositors de cartró de Caldes de Montbui, molt a prop de les oficines de TIK. "Això ens permet controlar bé la producció", diu Alcaraz, i a més presumir de l'etiqueta made in Barcelona.

Per poder finançar la producció de joguines i començar a generar ingressos, les emprenedores van fundar fa dos anys una empresa de disseny d'invitacions per a bodes i regals personalitzats (This is Kool), cosa que també els ha permès donar-se a conèixer com a creadores.