RETWEETS

Tres moviments de preu d’Apple

Que Apple presenti un iPhone nou al mes de març i no al setembre no és l’única anomalia del cicle de producte de l’empresa més valuosa del món que es va donar en l’acte de dilluns a Cupertino.

La firma va començar rebaixant el preu del seu producte més recent, el rellotge connectat Apple Watch. El model bàsic passa a costar un 15% menys: 299 dòlars (aquí 369 euros). Per molt que Tim Cook hagués presumit segons abans de ser la marca que més rellotges ven, no va donar cap xifra d’unitats despatxades, i la rebaixa fa pensar que no són tantes com l’empresa voldria. Significativament, el nou preu de l’Apple Watch bàsic l’iguala amb l’únic rival que li fa ombra: el Gear S2 de Samsung.

A continuació es va anunciar l’iPhone SE, amb la majoria de les característiques de l’actual model emblemàtic, l’iPhone 6s, però amb la mida de la família iPhone 5. Apple encara venia l’iPhone 5s als compradors que preferim pantalla petita, però aquest model no era compatible amb el sistema de pagament Apple Pay. El nou SE soluciona aquesta mancança, i ho fa a un preu de 399 dòlars (489 euros). Segueix sense ser barat, però és l’iPhone nou de preu més baix que Apple ha tret des de l’any 2007. Les vendes en la gamma alta comencen a afluixar i la marca ha d’obrir-se a mercats menys selectes, per molt que això afecti el preu mitjà dels seus telèfons a partir d’ara i, per tant, incideixi en el marge brut de benefici.

Finalment, Apple ha ampliat la seva gamma de tauletes amb un iPad Pro de 9,7 polzades, la mateixa mida de l’iPad original. Caldrà veure si la firma renova més endavant les variants Air i Mini, però ja diu molt que el nou iPad costi ara 100 dòlars més (599 dòlars, 679 euros). La venda de tauletes s’ha frenat en sec: tothom que en vol una ja la té i no hi ha grans incentius per renovar-la. Per això cal apuntar cap als únics usuaris disposats a pagar més: els que creuen que poden canviar un ordinador portàtil per una tauleta amb teclat.