Empreses 16/03/2014

Tres mercats en auge El Brasil cerca una alternativa a l’aigua Mèxic, sense barreres a l’eòlica L’Àfrica, el repte d’arribar a tots els racons

X.a.
3 min

Quan es parla de països emergents, el Brasil és un dels primers que ve al cap. Gràcies a la celebració del Mundial de futbol aquest estiu i dels Jocs Olímpics el 2016, ha mostrat una gran vitalitat econòmica en els últims anys. Fruit d’aquest auge s’està generant una creixent demanda energètica. La primera font d’energia del país és la hidroelèctrica, amb gairebé el 70% de la producció, gràcies a l’Amazones. “Però ja no es pot produir més energia perquè no es pot acumular més aigua”, va explicar Lauro Fluza, president d’ABEEolica, la patronal brasilera del sector, que va participar en el congrés EWEA 2014 a Barcelona. “En l’època de pluges, el primer semestre, es produeix molta energia, però no es pot emmagatzemar, i el segon semestre, la hidràulica produeix molt menys”, va afegir, i per això creu que “el vent faria un bon equip amb l’aigua”, produint més quan no és època de pluges. L’aposta del Brasil per l’eòlica és incipient però decidida: l’any passat la potència eòlica instal·lada era de 3,4 gigawatts (GW), només el 3% del total d’electricitat, però aquest any es doblarà, fins als 7,3 GW, i la previsió és d’11 GW el 2016 i 22 GW el 2022. Per tant, tot i la falta d’experiència, hi ha una gran oportunitat per a les empreses del sector, com les espanyoles Acciona i Gamesa, que ja hi han entrat.

“Mèxic és Amèrica del Nord, no és Amèrica del Sud ni Amèrica Central. Té un caràcter diferent, tingui-ho en compte”. Són paraules de Jesús Zaldúa, de la patronal eòlica mèxicana (AMDEE). L’objectiu d’aquest aclariment -dirigint-se a empreses i inversors, tan bon punt va iniciar la seva conferència a l’EWEA 2014 dimecres a Barcelona- era marcar distàncies amb uns mercats, com l’argentí, el bolivià i el veneçolà, que no compten amb la confiança dels inversors arran de diverses nacionalitzacions d’empreses. Zaldúa va insistir molt que “Mèxic és una economia oberta”, en què les inversions en eòlica seran rebudes amb els braços oberts “sense requisits de localització”; és a dir, que no s’obliga les empreses a produir aquí, tot i que en l’eòlica és recomanable fer-hi, com a mínim, l’ensamblatge. “No hi ha barreres a la inversió en eòlica. Si tenen diners i un bon projecte, els podran dur a terme i els ajudarem”, va reiterar. També va prometre que no es fixaran taxes per fer baixar el preu: “Hem après dels errors d’Espanya”.

Com al Brasil, ja hi ha grans companyies europees produint energia eòlica al país, però també té molt de camí per recórrer. Mèxic creix econòmicament i en població, però el 2012 només tenia 1,4 gigawatts d’eòlica instal·lada. Segons l’AMDEE, el potencial de producció eòlica és de 15 GW.

A l’Àfrica hi ha cada vegada més oportunitats en molts mercats, també en el de l’energia. Actualment, Sud-àfrica és el país on més s’està desenvolupant l’eòlica, i algunes grans companyies del sector ja hi estan duent a terme projectes, però té molts reptes. Potser el més important està relacionat amb la dificultat que l’energia elèctrica arribi a les zones rurals, cosa que passa en tot el continent. A Sud-àfrica, “el 80% de la població té electricitat, la qual cosa és inusual a l’Àfrica, però això no vol dir que sigui sostenible”, va explicar Johan van den Berg, conseller delegat de l’associació eòlica sud-africana (SAWEA). Va admetre també que “és molt difícil arribar a tots els pobles, però si hi ha prou inversió, s’hi arribarà”.

L’economia de molts països africans creix i “hi ha una necessitat enorme d’energia”, va assegurar Van den Berg. “Hi ha moltes possibilitats. Esperem que la trajectòria ascendent d’Àfrica es mantingui i tinguem capacitat de creixement”.

Un dels problemes de la regió és la falta d’experiència i “l’escassetat de talent” de la mà d’obra. “Els tècnics han de passar per un procés de formació de dos anys”, va explicar Van den Berg. Tot i això, ja hi ha companyies que no només hi construeixen parcs eòlics sinó que també hi fabriquen els components. I anirà a més.

stats