Toshiba prova bateries per a xarxes elèctriques

Inicia un projecte en una subestació elèctrica de Gas Natural a Alcalá de Henares per millorar l'eficiència de les línies de distribució

Els avenços tecnològics domèstics destinats a millorar el consum energètic solen reflectir-se directament en el rebut de la llum. Si, per exemple, ens acostumem a pitjar l'interruptor cada vegada que entrem o sortim d'una habitació, ho acabarem notant de manera positiva en el pròxim rebut de pagament. Es tracta d'una acció que s'entén ràpidament.

En canvi, hi ha altres accions que no es veuen tant o que no provoquen un estalvi tan immediat. Si hi afegim que aquestes accions d'eficiència es fan en el sistema majorista, en les grans xarxes elèctriques, el benefici queda més difús. Aquest és el cas del desenvolupament que ha realitzat Toshiba d'un sistema d'emmagatzematge d'energia elèctrica a gran escala amb bateries.

La multinacional japonesa i Gas Natural han anunciat aquesta setmana que col·laboraran en la verificació d'aquesta tecnologia denominada Battery Energy Storage Systems (BESS), que es basa en l'ús de bateries d'ió-liti transportables, com a suport de les grans xarxes del sistema de distribució.

Gas Natural verificarà el funcionament del sistema BESS durant cinc anys en diferents punts de la seva xarxa. La primera prova pilot d'aquest acord es fa a la subestació elèctrica madrilenya d'Unión Fenosa Distribución d'Alcalá de Henares.

L'objectiu del projecte serà l'avaluació de l'efectivitat de les bateries per a respondre als moments de punta de demanda i també la seva capacitat per gestionar el subministrament elèctric en llocs de gran consum de manera temporal o estacional.

Preparació

Com que l'energia elèctrica no es pot emmagatzemar (a diferència del gas), les grans línies de distribució han d'estar preparades per respondre en els moments més exigents de demanda més elevada. En els últims anys, com que la crisi ha fet baixar la demanda, no s'han produït problemes de saturació, però la xarxa ha d'estar preparada per si es produeixen aquests episodis d'alta demanda en un futur.

A més de mesurar els nivells de transport eficient, segur i estable, les bateries avaluaran l'efectivitat del sistema per gestionar fluctuacions a la xarxa causades per fonts d'energies renovables. Així, l'equip que s'instal·larà a la subestació d'Alcalá de Henares del grup que presideix Salvador Gabarró consta d'unes bateries de 776 kilowatts hora de capacitat i gestionarà una potència de 500 kilowatts, segons les dades facilitades en un comunicat.

Gran escala El projecte de demostració ja es va iniciar al desembre i s'allargarà cinc anys, i té el suport de l'organització Nova Energia i Desenvolupament de Tecnologia Industrial del Japó (NEDO, en les sigles en anglès).

Toshiba promou a gran escala la utilització del sistema BESS, que compta amb unes bateries d'ió-liti amb la tecnologia SCiBTM, que ofereix una llarga vida de més de 10.000 cicles de càrrega i descàrrega i una gran capacitat i efectivitat en les operacions a baixes temperatures.