ELS MERCATS
Empreses 23/12/2012

Torna la llei de Darwin

Blanca Palacián I Millán Vázquez
2 min

La llei de Darwin es torna a imposar en el món empresarial i financer. El Banc Santander, actualment el primer grup bancari espanyol, ha anunciat la seva proposta de compra de Banesto, una entitat financera amb més de 100 anys d'història i de la qual ja posseïa el 89,74% del capital.

Aquest moviment estratègic no tindria cap lògica si s'hagués produït fa uns quants anys, quan la crisi del deute no afectava tan violentament les entitats financeres ni els estats -en concret, l'espanyol- i els bancs gaudien d'una llibertat sense límits per accedir als diners. Les empreses i institucions bancàries estan patint molt amb la situació del deute i, atès que Espanya està passant per un procés clar de reestructuració bancària, l'operació de compra del Banc Santander sobre Banesto adquireix molt més sentit.

Els mateixos accionistes de Banesto haurien de rebre aquesta notícia com si fos la grossa de Nadal, ja que beneficia moltíssim el rendiment de l'acció per diversos motius: quan acabi l'absorció, els accionistes de Banesto podran tenir títols del Santander, una entitat amb una alta exposició a economies emergents, amb un potencial de desenvolupament més elevat que el de l'economia espanyola; a més, rebran una prima en el preu dels títols molt atractiva. Pel fet de pertànyer al Grup Santander, també gaudiran d'una política de dividends més interessant que la de Banesto.

Per a Banesto, l'operació suposa un pas enrere, ja que preveu el tancament de 700 oficines, cosa que suposa un 40% de la xarxa comercial del banc. Això fa esperar una caiguda del negoci de Banesto del 25%. Pel que fa a aquest any, Banesto ha obtingut uns tímids 50 milions d'euros de benefici, amb 1.344 milions d'euros de provisions pendents de fer en l'últim trimestre de l'any per complir els requisits de sanejament.

El Banc Santander, per la seva banda, ha reforçat la seva posició i ha augmentat la seva quota de mercat a Espanya. Amb aquesta operació, vol millorar el ventall de productes per als seus clients i consolidar la seva posició de líder del mercat. No ens estranyem si veiem més operacions similars durant el 2013.

Les accions del Santander van rebre l'anunci de la fusió per absorció de Banesto amb una retallada de l'1,19% del seu valor. Banesto, en canvi, va tancar amb un avanç del 18,43%, una mica per sota de la prima oferta, del 24,9%, però podria arribar a igualar-la. A dues setmanes del tancament de l'exercici, les accions del Santander acumulen un saldo favorable del 10%, cosa que millora amb escreix el balanç negatiu pròxim al 7% que presenta l'Íbex des del gener. Les accions de Banesto, gràcies al ral·li, es queden a un pas d'esborrar totes les caigudes acumulades des del gener.

Millán Vázquez i Blanca Palacián són analistes de borsa.

stats