D.S.U.

“S’han tancat compres d’empreses catalanes”

“S’han tancat compres d’empreses catalanes” / XAVIER BERTRAL Zoom

Joan Tarradellas és conseller delegat d’ACCIÓ, l’agència de la Generalitat encarregada de fer les empreses del país més competitives. Des d’aquí ha ajudat una cinquantena d’empreses a ser al Mobile oferint-los un espai a l’estand d’ACCIÓ per 3.000 euros, molt per sota del preu oficial. Fa un balanç extremadament positiu del congrés.

Com ha anat el Mobile?

Aquest any teníem 53 llocs a l’estand d’ACCIÓ per a empreses catalanes i hem tingut 150 sol·licituds. L’any passat també hi va haver més demanda que oferta, però estaven molt més equilibrades. Això ha fet possible que la selecció fos bastant més acurada i hem donat prioritat a empreses que no hi van ser l’any passat.

¿Això vol dir que l’any que ve llogaran més espai?

Espero que sí, però estem arribant al límit del que és possible en tots els sentits.

Catalunya té més empreses al Mobile que Espanya, encara que només som un 20% del PIB. ¿És perquè el congrés es fa aquí?

Socis com Israel ens diuen que a Catalunya és el lloc on hi ha més innovació tecnològica. Som pioners i estem portant la iniciativa. En concret en una sèrie de camps, com és el biomèdic o les aplicacions cibernètiques, les empreses catalanes són més importants que les espanyoles. Si el Mobile es fes a Madrid seria el mateix. El fet que es faci a Barcelona no té influència: no costa tant comprar un bitllet d’AVE. El fet de tenir-lo a Barcelona en tot cas ha afavorit que el congrés tingués èxit.

¿A què atribueix l’increment d’empreses catalanes d’enguany?

No t’ho sabria dir, perquè nosaltres no hem ofert més coses. L’any passat per a totes les empreses que hi van anar va ser un èxit absolut. Totes han demanat repetir. Els va ser molt útil la participació en el congrés i aquest any encara ho ha sigut més. Les empreses estan fent negoci al congrés i per això volen venir.

Aquest any també?

No en tenim xifres concretes. Tot i així, una enquesta informal però bastant acurada que hem fet ens diu que, com a mitjana, hi ha hagut uns 100 contactes per a cada empresa: això, si fas els números, surt de mitjana un contacte cada mitja hora. L’important és que la majoria de contactes han servit per tancar acords.

I quin tipus d’empreses s’hi interessen?

La majoria de contactes han sigut internacionals, amb alguns països més actius que uns altres. Però a banda d’això hem fet un brockerage i hem organitzat trobades entre empreses catalanes i de fora, amb un software semblant al que s’utilitza per fer contactes personals. Hem tingut 500 empreses, de les quals el 70% estrangeres. En total hem fet unes 1.500 entrevistes i només ens ha superat un país: Isarel, que és la start-up nation i n’ha aconseguit uns 2.000. Estem en un nivell altíssim.

Què s’ha tancat?

Hi ha confidencialitat, però algunes empreses ens han parlat fins i tot d’adquisicions.

Què vénen a buscar a Catalunya?

Moltes empreses grans busquen tecnologia per incorporar als seus productes. Samsung va anunciar a la Vila Olímpica el Galaxy S5. Doncs l’antena és catalana. I aquest és només un exemple.