OPINIÓ
Empreses 13/05/2012

Mimètics

Josep Maria Galí
2 min
Títol Webdsadsad

El mimetisme és un factor clau en la dinàmica social. Els ciutadans mimetitzen inconscientment la classe dirigent i la classe dirigent es mimetitza en els poderosos d'altres latituds. No desitgem res que no desitgin els altres. Encara que ens creiem lliures, René Girard ja ho advertia, estem condemnats al mimetisme. Els experts en màrqueting ho saben bé: rics i famosos, reals o simbòlics, desencadenen la conducta del mercat, i són ben retribuïts per aquesta feina. Recordo, treballant per a una marca internacional d'esports, que la capacitat de generar compres d'un jugador famós li reportava en comissions anuals més de cent vegades el que guanya a l'any de mitjana un treballador del nostre país.

Qui estalvia?

Si parleu amb gestors que hagin viscut dins la bombolla immobiliària us explicaran com funciona el mimetisme: "Si no ho feies tu ho feia un altre". Si no ho feies quedaves com si haguessis desaprofitat una oportunitat. Tots fent el mateix. És estrany que l'Estat estalviï i els ciutadans no ho facin. I també ho és que l'Estat malgasti i els ciutadans no ho facin. I ara és important que l'Estat i la Generalitat diguin clar i català que no es tracta de retallades sinó de despertar a la realitat. Retallades porta a pensar en limitació de drets. I és demagògic, frustrant i socialment irresponsable anar predicant que tenim dret a coses que no podem pagar, si no tenim algú que ens ho regali -em temo que no és el cas- o algú a qui obliguem a pagar, com fa l'Estat amb Catalunya.

Acceptem-ho

Acceptar la realitat és el principi bàsic del progrés social. Com a societat hem d'acceptar que la nostra economia dóna per al que dóna i prou. Que ara dóna per a poc, que donarà per a menys i que, a sobre, hem de tornar el deute. Tornaran els temps en què fer una carretera era una gran notícia; ens hem de desacostumar a metros impossibles, aeroports sobredimensionats i gratuïtats impagables. I és trist constatar que els catalans, en aquests afers, no ho hem sabut fer diferent dels espanyols.

Josep Maria Galí és professor d'Esade i consultor

stats