L’EXECUTIVA AGRESSIVA
L’EXECUTIVA AGRESSIVA

‘Tips not Included’

Fa uns dies vaig anar a un restaurant de Barcelona d’aquells on la decoració és gairebé tan important com el menjar i on la carta de vins només et permet demanar criança si no és que vols haver de trucar a Cofidis per pagar la factura acabat l’àpat. Com que jo porto màscara quan escric aquí, no diré el nom del restaurant: només que era al centre de Barcelona.

El restaurant X és força car, però haig de dir que s’hi menja prou bé i que és d’aquells que et fan quedar bé si hi portes algú, per allò tant de moda de l’experiència. L’ambient és agradable i el servei amable i, si no hi tornes gaire sovint (la carta és força curta), compleix les expectatives: menjar bé i passar una estona agradable.

L’última vegada que hi vaig anar, amb una persona de fora de Barcelona, la meva acompanyant, de Bilbao, va apreciar la decoració del lloc i la seva modernitat: “A la meva ciutat no tenim llocs tan curiosos com aquest”.

A l’hora de pagar, però, vam tenir una sorpresa. El cambrer ens va dir que l’amo del local suggeria “una pràctica que s’acostuma aplicar als Estats Units, que és pagar com a propina el 10% de la nota”. Mira que en són, de moderns! M’ho vaig pensar uns minuts i vaig arribar a la conclusió que tenia molta barra. I així l’hi vaig dir al cambrer: als Estats Units el servei no està inclòs en el preu, i els cambrers reben les propines (obligatòries per al client) com a complement a un sou base molt baix. Si és el cas del cambrer que ens va atendre, l’amo tenia molta barra de voler implantar el sistema (molt discutible, per altra banda) en un país on no hi ha aquesta cultura, i si no ho és, un 10% extra és un abús.

Fa una setmana que hi penso i espero que aquest sistema no arribi mai a Espanya. ¿L’arbitrarietat ha de determinar el salari d’una persona? No és just. ¿És una forma de garantir un bon servei? Tampoc ho hauria de ser: tothom ha de fer bé la seva feina perquè és la seva, ¿o és que el cuiner cuinarà malament perquè no té propina?