GLOSSARI
Empreses 13/01/2013

'Tier 1 Capital'

Joan Tarradellas
1 min

Al llarg del 2012 no han parat de ploure notícies sobre la pressió a la banca per forçar el bescanvi de preferents per altres productes, com ara accions normals i corrents de la mateixa entitat. Gran part de la culpa la té l'entrada en vigor aquest mes de l'acord de Basilea III i el concepte Tier 1 Capital .

Les empreses poden finançar-se amb diners que els hi deixen accionistes (capital) i amb diners que els hi deixen prestadors (deute). Els bancs no s'escapen a aquesta regla. El capital dóna solidesa a la institució bancària, justament perquè no s'ha de retornar.

En l'últim acord del comitè de supervisió bancària de Basilea ( Basilea III ), que marca les recomanacions per al reforçament del sistema bancari internacional, es va definir el mínim percentatge de capital per a qualsevol entitat financera. La idea era reforçar el sistema davant de futures crisis. Però, alerta: hi ha diverses classes de capital. L'anomenat Tier 1 és la part del capital més segura, que inclou tant els diners aportats pels accionistes en forma d'accions com els beneficis no repartits com a dividends, i que s'han quedat a l'empresa. Basilea III estableix un mínim del 6%.

El Tier 2 , en canvi, inclou diners que sense ser estrictament aportats pels accionistes a fons perdut, a la pràctica poden acabar sent-ho: es tracta de les tristament famoses accions o participacions preferents i el deute subordinat. D'aquí ha vingut la urgència de la banca per bescanviar a corre-cuita tots aquests productes donant a canvi accions normals i corrents abans de les campanades. Any nou, Tier 1 nou.

Joan Tarradellas és professor de finances d'Eada.

stats