ANDREA RODÉS

Tecnologia de sensors per explorar el subsòl

Tecnologia de sensors per explorar el subsòl / CRISTINA CALDERER Zoom

Xpresa Geophysics és una empresa de serveis geofísics, "és a dir, l'ús de tècniques no destructives per explorar el que hi ha al subsòl", explica Carles Colàs, un dels quatre socis de la start-up , ubicada Terrassa. Fa dos anys, Endesa es va posar en contacte amb els emprenedors per dur a terme un projecte de R+D amb la idea de desenvolupar un sensor capaç de localitzar i cartografiar els serveis enterrats al subsòl -diferenciant els elèctrics de la resta-, sense haver de fer perforacions ni cap mena d'intervenció destructiva a les voreres i calçades dels nuclis urbans.

Ara aquest sensor ja és una realitat i estan tramitant la patent, però per fer escalable el negoci necessiten poder finançar una segona fase de desenvolupament. Calculen que necessiten uns 915.000 euros, tot i que estan mirant de col·laborar amb un centre tecnològic per reduir el pressupost.

També han acudit a préstecs públics de l'Estat (CDTI, Enisa) i estan en contacte amb una xarxa de business angels i fons d'inversió privats des que el passat 11 de juliol van ser seleccionats entre unes 50 empreses per participar en el fòrum d'inversió Tecnocampus de Mataró.

"Ara mateix el sensor és completament vàlid", assegura Colàs. "El que volem aconseguir és que qualsevol operari sigui capaç d'obtenir el plànol dels serveis enterrats, cosa que aconseguirem mitjançant la implantació d'algoritmes d'intel·ligència artificial a la tecnologia", detalla el cofundador de Xpresa.