02/12/2012

Tecnologia punta per no malbaratar aigua

2 min

Els llacs i fonts del parc Diagonal Mar es nodreixen d'aigües subterrànies i estan envoltats de plantes que en permeten l'oxigenació de manera natural, sense necessitat de manteniment amb productes químics. El conjunt va ser dissenyat per Somhidros, una empresa de Mataró que, gràcies a la seva aposta per la innovació i la sostenibilitat, s'ha posicionat entre els primers fabricants mundials d'instal·lacions aquàtiques. "El baix consum d'aigua i electricitat dels nostres projectes -en què participen enginyers industrials i de telecomunicacions, programadors i coreògrafs- ens ha ajudat a obrir nous mercats fora d'Espanya en els últims anys", explica Rafael Rodiera, fundador i CEO de Somhidros.

La crisi econòmica i la necessitat de controlar el malbaratament de recursos naturals ha empès les ciutats de tot el món a incloure solucions més econòmiques en els seus plans urbanístics. Somhidros ha trobat un nínxol de mercat en alguns països emergents de l'Àsia Central i l'Amèrica Llatina, amb ciutats en ple procés d'urbanització. Un dels seus últims projectes ha estat la instal·lació d'un guèiser davant la costa de Bakú, capital d'Azerbaidjan, amb capacitat d'enlairar aigua fins a 120 metres.

El guèiser mou fins a un milió i mig de litres d'aigua -tota del mar Caspi- i permet ser supervisat per control remot des de la planta de Mataró o fins i tot pel mateix president d'Azerbaidjan des del seu iPad. "La incorporació de les TIC i dels sistemes de telecontrol ha estat clau per sobreviure en aquest sector", afegeix Rodiera. El telecontrol permet fer el manteniment tècnic a distància i estalviar en despeses de viatge, cosa que fa més rendible l'expansió del negoci a l'exterior. Somhidors espera tancar l'any 2013 amb una facturació de 5 milions d'euros, el 80% corresponent a vendes internacionals (en comparació al 20% que suposaven l'any 2011).

La R+D i els tests dels projectes es fan a la planta de Somhidros, on disposen de dues piscines, o bé al port de Mataró. La majoria de les fonts incorporen complexos sistemes de ruixat, coreografiats amb música, focs i muntatges audiovisuals. Segons Rodiera, la prioritat és continuar invertint en sistemes d'automatizació, filtratge i recirculació de l'aigua, cosa que assegura la sostenibilitat dels seus projectes. També estudien la incorporació d'energia mareomotriu (electricitat generada per boies sobre el mar).

Fa dos anys, Somhidros es va fer càrrec de la instal·lació de sistemes de recirculació en 80 fonts de Barcelona. A diferència de la resta de ciutats espanyoles, a Barcelona no hi queda cap font en què l'aigua no recirculi.

stats