Empreses 15/03/2015

Susana McDermott: “Normalment els activistes no actuen per ètica, sinó perquè volen més diners”

Portaveu del fons activista Interfaith Center on Corporate Responsibility

D.s.b.
2 min
Susana McDermott:“Normalment els activistes no actuen per ètica, sinó perquè volen més diners”

Fa un mes els responsables de Wells Fargo, el quart principal banc dels EUA, van mantenir una teleconferència amb representants del grup Interfaith Center on Corporate Responsibility (ICCR). Són una minoria dels accionistes de l’entitat, però aprofiten els seus drets per reivindicar més ètica en les tècniques i protocols que els bancs utilitzen per fer diners. La seva portaveu, Susana McDermott, defuig la idea de l’activisme de megàfon. Ells prefereixen investigar entre els documents de les entitats i reunir-se amb els principals directius.

Vostès van néixer fa dècades, però ara els fons activistes estan creixent molt. Els han copiat la fórmula? Hi ha excepcions, però els hedge funds generalment no participen en l’activisme accionarial amb objectius socials o mediambientals com nosaltres fem. La seva màxima és el preu de l’acció.

I quina és la màxima per a vostès? Ja que molts dels nostres membres representen institucions basades en la fe, els nostres inversors tendeixen a centrar-se molt menys en la rendibilitat a curt termini. Estan molt més interessats en la lluita per un canvi positiu i sostenible en les empreses en què participen. Per aquesta raó, demostren la paciència i la perseverança necessàries per a una autèntica incidència com a accionistes.

No són petits inversionistes reivindicatius, però. No. Som una coalició de més de 300 inversors institucionals que representem uns 100.000 milions de dòlars en actius. Entre els nostres membres hi ha organitzacions interreligioses, empreses d’inversió social responsables, sindicats, fons de pensions, fundacions i institucions acadèmiques.

¿Són un fenomen genuïnament dels EUA? En el nostre cas, la majoria dels membres són dels EUA, però també en tenim alguns a Europa i l’Àsia.

¿El sector bancari és ara en el seu punt de mira? La nostra entitat ha estat involucrada en iniciatives en el sector financer durant les més de quatre dècades que fa que treballen. Ja que avui dia aquest sector és el proveïdor d’oxigen per a l’economia global, garantir-hi unes pràctiques ètiques és fonamental per a la construcció d’uns mercats estables de capital internacionals, dels quals tots acabem depenent.

Què han aconseguit últimament? Goldman Sachs, JP Morgan Chase i, més recentment, Bank of America han reconegut públicament que cal avaluar les seves cultures corporatives i els protocols ètics que apliquen amb els clients. Ara reptem a fer-ho Wells Fargo i Citigroup, perquè es comprometin en aquesta transparència.

stats