VICENÇ MOLINÉ

Un Steve Jobs per renovar Microsoft

El nou conseller delegat de Microsoft va arribar als EUA per estudiar un màster en programació. Poc després es va incorporar a l'empresa, participant en projectes com l'Office i la Xbox

El procés per escollir el tercer conseller delegat de Microsoft, engegat després que el successor de Bill Gates, Steve Ballmer, anunciés a l'octubre que deixava el càrrec, va començar amb més de 100 candidats. Tot i que hi havia alts càrrecs de Microsoft, les apostes apuntaven a algú extern, capaç de revolucionar una companyia que semblava atrapada en un passat gloriós. Davant la pluja de noms mediàtics com els dels consellers delegats de Ford o Ericsson, Microsoft ha decidit donar un cop d'efecte i, contradient les pistes que s'havien donat fins ara, a principis d'aquesta setmana va escollir un directiu de la mateixa plantilla: Satya Nadella.

Segons els experts, la tria de Nadella respon a la necessitat de disposar d'un líder que conegui la companyia i gaudeixi del respecte dels enginyers, peces clau en el procés de transformació que ha de venir. Al mateix temps, però, Nadella trenca radicalment amb el perfil del seu superior fins ara, Steve Ballmer. Mentre que Ballmer sempre va tenir associada la imatge de gestor, Nadella arriba amb l'aurèola de geni innovador, una mena de Steve Jobs per a Microsoft. I és que des que es va incorporar a l'empresa, el 1992, Nadella ha anat fent-se càrrec dels projectes amb què la companyia intentava innovar. En el seu currículum consta que ha participat en projectes com l'Office, el cercador Bing i la consola Xbox. L'últim, el sistema d'emmagatzematge al núvol, Cloud, una de les tecnologies amb més creixement els últims anys i de la qual ha aconseguit disparar els beneficis. L'any passat, de fet, va cobrar 7,6 milions de dòlars, 1,5 en incentius.

Un indi 'techie'

Nascut el 1967 a Hyderabad, a l'Índia, Nadella és un dels milers d'estudiants de carreres tecnològiques que arriben als Estats Units amb beques per seguir formant-se i buscar fortuna. Després de cursar electrònica a la universitat índia de Mangalore, on va conèixer la seva actual parella i mare dels seus tres fills, el 1990 va ser acceptat en un màster de programació a la Universitat de Wisconsin i més tard a un en administració d'empreses a la Universitat de Chicago.

Aquest màster, de fet, el va acabar quan ja treballava a Microsoft, i agafava un avió cada divendres per assistir a les classes.

Lliçó de criquet

Entre les seves aficions, Nadella sempre posa en primer lloc el criquet, un dels esports més populars a l'Índia i del qual ell mateix va ser jugador durant la seva etapa universitària. "El criquet és el que més m'ha ensenyat a treballar en equip", va afirmar en una entrevista. També des d'una òptica professional es declara un amant de la poesia, tant americana com índia. Com a programador, assegura que aprecia la capacitat de concreció de la poesia: "Intentes expressar una cosa amb línies i línies de prosa quan ho podries dir amb dos versos. En aquest sentit, un bon codi de programació és poesia", explica.

Tant en entrevistes com al correu electrònic que va dirigir a tots els treballadors de Microsoft, Nadella insisteix en la seva passió per aprendre. "Si no aprens coses noves, deixes de fer coses útils", sentencia el nou CEO de Microsoft. Al mateix temps, confessa que s'apunta a multitud de cursos sobre temes tan allunyats de la seva professió com la neurologia, molts dels quals ni acaba.

Ara s'enfronta al repte d'aprofitar els beneficis de la companyia per arrencar-la dels tradicionals PC i portar-la a l'era mòbil i mirar de lluitar amb els dos gegants que dominen el sector, Google i Apple. Segons sembla, comptarà amb el suport del fundador, Bill Gates, que tot i deixar el càrrec de president "adoptarà un rol més actiu" com a assessor.