INVERSIÓ
Empreses 22/06/2014

Soros aboca 330 milions d’euros a Espanya

Iberdrola, FCC, CatalunyaCaixa i Bankia estan en el punt de mira de l’especulador més famós del món, que també té la seva fundació a Barcelona

Xavier Grau
3 min

“LES BONES INVERSIONS són avorrides”. Aquesta és una de les moltes màximes que s’atribueixen a un dels homes més rics del món. L’especulador més famós que ha donat Hongria, George Soros, té una fortuna d’uns 22.000 milions de dòlars, segons la revista Forbes. I a més se li atribueix una gran capacitat d’influència, prou per poder enfonsar la lliura esterlina en un sol dia o per haver ajudat a derrocar l’expresident ucraïnès Víktor Ianukóvitx. Ara George Soros s’ha fixat en Espanya per abocar-hi els seus diners: ja hi ha invertit més de 330 milions en pocs mesos i, evidentment, una part han anat a Barcelona. Quan Soros inverteix, els fons de tot el món es fixen en què fa. Així, és fàcil pensar que una part important dels fons de tot el món que s’han fixat en Espanya per invertir estiguin fent seguidisme del multimilionari. La cadena nord-americana CNBC se’n feia ressò. Si Soros i un altre home molt ric com Paulson estan invertint a Espanya, els fons xinesos han posat el radar per destinar-hi també els seus diners.

De moment les inversions de Georges Soros aquí han sigut discretes per als seus paràmetres. Ha entrat a l’accionariat de FCC i Iberdrola. A l’elèctrica hi va invertir uns sis milions (una quantitat, per a ell, testimonial). A FCC l’aposta és més gran.

La companyia controlada per Esther Koplowitz té la seu social a Barcelona, tot i que la seu operativa és a Madrid. Koplowitz no passa pel seu millor moment. A FCC ja ha anat donant entrada a altres inversors. Bill Gates, el màxim accionista de Microsoft, va invertir en l’empresa. George Soros també ho ha fet. El problema de Koplowitz és que pot veure en perill el control del conglomerat empresarial, perquè té un deute molt elevat amb els bancs. Ara Koplowitz està negociant amb Soros una solució que li permeti mantenir el control i fer front als compromisos bancaris.

L’empresària madrilenya deu uns 1.000 milions d’euros a la banca, en concret al BBVA i Bankia. Ella té el control de FCC (el 50,1%) mitjançant la societat B-1998, de la qual controla el 89%. Al desembre ja li va vendre un 3,8% de FCC a Georges Soros. Així va poder fer front a un venciment de 47 milions en interessos dels bancs. Ara podria trobar en Soros la seva salvació, ja que té les accions pignorades. Com? Doncs venent fins al 39% de B-1998 al magnat. Seria una manera d’afrontar els crèdits bancaris sense perdre el control de B-1998, i això li permetria seguir controlant FCC. El tema clau és calcular els percentatges (Soros no pot tenir més del 30% de FCC, ni que sigui indirectament, sense veure’s legalment forçat a fer una opa pel 100%) i el preu. Les negociacions, doncs, estan en aquest punt, i ja és temps de descompte.

Pero no és l’única aposta de George Soros per Espanya: Soros va participar en la primera venda que el FROB va fer d’accions de Bankia. En concret es va quedar un 1% del capital del banc (una setena part del que va sortir a la venda) per 174 milions. En paral·lel, el magnat pugna per la cartera d’hipoteques de CatalunyaCaixa. Són entre 6.500 i 7.000 milions en hipoteques. Les ofertes, diuen fonts coneixedores de l’operació, van d’entre 3.000 i 3.500 milions d’euros per aquestes 100.000 hipoteques problemàtiques, que per a aquests fons són una bona oportunitat d’inversió. Un grup de fons d’inversors internacionals -Oaktree, Lone Star, Cerberus, Blackstone i Soros- volen quedar-se aquest paquet. No són exactament el que es diu fons voltor, però s’hi aproximen. D’aquí que el regulador prengui prevencions. No es vol trobar adjudicant aquestes hipoteques i que els mesos següents hi hagi un degoteig de desnonaments. Finalment, l’última aposta de Soros ha sigut aquesta mateixa setmana: ha comprat un 1% de Liberbank per 10 milions.

D’altra banda, Soros també ha fet la seva entrada a Barcelona. A través d’una socimi (societat immobiliària amb grans avantatges fiscals) anomenada Hispania -de la qual controla el 16,7%- ha participat en la compra de l’Illa del Cel a Diagonal Mar. Una operació per quedar-se 213 habitatges i 237 places d’aparcament per 63,8 milions.

Però com tots els magnats, a banda de les inversions, Soros també té un vessant filantròpic. La seva fundació, Open Society Foundations, és la segona organització filantròpica del món en volum de donacions. Aquesta fundació gasta uns 400 milions de dòlars a l’any. La seu per al sud d’Europa és a Barcelona. Georges Soros va fixar a la capital catalana l’Open Society Initiative for Europe, la filial de la seva fundació que fa programes per al sud d’Europa. Per dirigir-la va fitxar Jordi Vaquer, que era el director del Cidob.

stats