Empreses 15/09/2013

Solucions per invertir els períodes d'excedència

Beatriz Arias
3 min

"Necessito una nova experiència". És una de les frases que sent cada dia Meritxell Morera, fundadora de Sabàtica. Mataronina, Morera va viure el seu propi any sabàtic després de llicenciar-se en turisme i treballar durant un temps en una agència de viatges: "Allò em va servir per adonar-me de la importància de fer un parèntesi a la feina o als estudis i gaudir d'una experiència vital", explica.

La iniciativa està molt estesa entre els països anglosaxons i nòrdics però encara s'està consolidant en la nostra cultura. Sabàtica explota aquesta idea i ofereix un servei de consultoria especialitzada en un nínxol particular: gestionar el temps lliure d'aquelles persones que decideixen trencar amb la rutina i desconnectar durant un temps.

En acabar el seu any sabàtic, Morera va començar a treballar a Dinamarca en una fundació especialitzada a organitzar viatges per a la gent jove. "La idea de replicar el que havia vist adaptant-ho al nostre mercat no parava de donar voltes al meu cap i al final m'hi vaig llançar", recorda l'emprenedora. De la seva experiència a l'estranger en va aprofitar els nombrosos contactes repartits per tot el món que ara són partners de la seva empresa.

La inversió inicial va ser de 40.000 euros, als quals han seguit nombroses ampliacions de capital des del 2007, quan va néixer la companyia. "Per tirar-ho endavant vaig comptar amb l'ajuda d'un soci inversor", explica Morera, "a qui al cap de tres anys vaig comprar la seva part".

L'empresa ha passat en aquest temps de tenir oficina a Madrid, al barri de les ambaixades, i a Mataró, a tancar la de la capital per reduir despeses i infraestructura. Ara compten amb 4 treballadors a la seva oficina del Tecnocampus i la majoria de gestions es fan per e-mail i telèfon. L'any passat Sabàtica va enviar unes 300 persones fora i va facturar 350.000 euros.

Ni una ONG ni una ETT

A Sabàtica proposen tres alternatives d'activitat per invertir els períodes d'excedència: cursos de formació, voluntariat i feines remunerades. Els més interessats en aquests serveis són principalment joves d'entre 18 i 35 anys, que representen gairebé el 65% dels seus clients. Entre aquests, també hi ha professionals fins als 40 anys que necessiten fer una pausa vital o més grans de 45: "Un perfil de persones que no ho van poder fer abans i ara han trobat el moment", explica Morera.

Segons l'experiència que s'estigui buscant i el perfil i pressupost de la persona, s'aconsella una destinació o una altra: "Hi ha més de 150 programes diferents", diu Morera. En formació, els idiomes estan entre les activitats més demandades, però no són les úniques. També hi ha la possibilitat de passar un temps fent pràctiques d'enologia a Austràlia o els EUA, per exemple. Algunes d'aquestes pràctiques són remunerades. Pel que fa al voluntariat, també es pot escollir entre destinar el temps a qüestions socials -com la col·laboració a un orfenat del Perú- o de medi ambient -com l'ajuda per a la conservació de l'hàbitat a Nova Zelanda-. Fundada just abans que esclatés la bombolla immobiliària, els primers anys de vida de l'empresa el voluntariat era el més demandat, però ara la tendència ha canviat. "Hi ha dies que he de deixar clar que no som una ETT", lamenta Morera, que reconeix que ha tingut més d'una trucada desesperada demanant feina a l'estranger.

La durada dels viatges és molt variable i pot anar d'una setmana fins a un any, segons la destinació i l'activitat. Aquests factors són els que determinen els preus, que comencen a partir dels 350 euros i no tenen límit. Els honoraris de Sabàtica estan al voltant del 15% del cost del programa i inclouen l'acompanyament en tot el procés. A més, anualment Sabàtica atorga una beca amb la qual una persona amb pocs recursos econòmics gaudeix d'una experiència a cost zero.

stats