BOMBOLLA
Empreses 25/10/2015

Silicon Valley: la fi de la dècada daurada?

L’onada d’acomiadaments en grans i petites empreses anuncia futures restriccions en el finançament, segons els experts

-jordi Sabaté
3 min
Silicon Valley:  la fi de la dècada daurada?

Mentre Facebook, Google o Apple passegen el seu èxit per les carreteres de la badia de San Francisco, una mala maror es va deixant intuir a la vall del silici. De moment és mar de fons que no arriba al dic dels més grans, però ja treu el cap en l’horitzó l’ombra del rètol que posarà fi a una dècada en la qual els diners han plogut en aquest lloc des de tot arreu.

A l’estiu van ser dos dels anomenats unicorns tecnològics, HP i Microsoft, els que van anunciar acomiadaments massius. En el cas de HP -la mesura afecta 55.000 empleats- la reestructuració va venir forçada per la mala marxa de l’empresa. Pel que fa a Microsoft, es va tractar d’ajustos en la plantilla de l’antiga divisió de mòbils de Nokia que afectaran 7.800 empleats, i que s’uniran als 18.000 ja acomiadats el curs passat.

Fa un mes també es va especular amb la possibilitat que IBM es veiés forçada a ajustar la seva plantilla tard o d’hora, i de moment els resultats del tercer trimestre, desvelats fa uns dies enmig de la gran decepció dels inversors, no auguren res de bo per al gegant blau, que continua presentant serioses dificultats per adaptar-se al negoci del núvol.

En un altre ordre de magnituds, empreses més petites però tot i així de primera línia com Twitter, Snapchat, Flipagram, Groupon o Living Social han anunciat també retallades de personal. Les xifres són variables i van dels dotze que planteja Snapchat al 8% de la plantilla en el cas de Twitter. Totes aquestes empreses, excepte Micrososft, tenen en comú el fet de portar Silicon Valley al seu ADN. ¿Està passant alguna cosa important en aquesta àrea de San Francisco? ¿Arriba la fi d’aquesta segona bombolla tecnològica que, paradoxalment, sembla que no té fi?

Twitter, davant la seva última oportunitat?És aviat per dir-ho, però els experts creuen que s’acosta el moment en què la barra lliure de finançament per a empreses tecnològiques es tancarà o, almenys, es restringirà molt. Així ho augurava a finals de juny Alexei Oreskovic a The Business Insider. L’analista opinava que queden com a màxim dos o tres anys de grans rondes per a petites start-ups i que els fons d’inversió preparen la seva retirada.

Alexei Oreskovic argumenta que encara que el negoci tecnològic continua sent dels més rendibles a Wall Street, el seu ritme d’expansió es veurà tard o d’hora frenat pel clima d’incertesa mundial: la desacceleració de la Xina, la guerra de Síria, la recessió dels emergents, etcètera. Si el mercat abaixa la velocitat, és difícil d’imaginar que hi hagi demanda per a tant nou servei.

A més, cal afegir-hi les intencions de molts països de regular les empreses que aprofiten l’economia col·laborativa per saltar-se les seves obligacions fiscals i les lleis laborals. Per exemple, Califòrnia planeja obligar Uber a tenir els seus conductors amb contracte, cosa que disminuirà molt seva rendibilitat.

D’altra banda, Chi-Hua Chien, cofundador de la firma de capital risc Goodwater Capital, confirmava dilluns passat també a The Business Insider que el sentiment general al sector és que aconseguir finançament serà cada vegada més difícil, en part per la incertesa econòmica però també perquè, durant els últims deu anys, s’han invertit enormes sumes de capital en petites start-ups només per obtenir una gran rendibilitat després de la seva hipotètica i desitjada sortida a borsa.

Ara moltes de les firmes que van posar els seus diners en el que llavors semblaven idees genials, comencen a impacientar-se i a voler un retorn ràpid per recuperar liquiditat. Hi ha molts diners invertits que podrien trigar a tornar al seu amo si l’economia s’estanca i les empreses no surten a borsa. Fins que això no passi, els fons probablement tancaran l’aixeta, almenys per a les start-ups més petites.

D’aquesta manera, pot ser que la bombolla no arribi a esclatar mai, entre altres coses perquè ni Facebook, ni Apple, ni Google, ni tan sols IBM o HP, necessiten finançament extern, però Silicon Valley deixarà de ser aquest últim lloc on es complia l’axioma del Somni Americà: si treballes de valent, pots fer-te molt ric.

stats