TECNOLOGIA
Empreses 26/06/2016

Sensors a la roba per saber-ho tot de tu

L’empresa barcelonina Sensing Tex desenvolupa teixits intel·ligents que, connectats al núvol, són capaços de detectar com dorms o com camines

Marc Amat
3 min
Sensors a la  roba per saber-ho tot de tu

Un cobrellit que detecta quan i com dorms, una estoreta d’entrada que registra quantes vegades i en quines zones la trepitges o una samarreta connectada al mòbil que s’il·lumina quan reps notificacions. Aquests són només alguns dels més de vint productes que ha aconseguit desenvolupar l’empresa barcelonina Sensing Tex, centrada en la recerca, la fabricació i la comercialització de teixits intel·ligents. “Podem convertir una peça de vestir en un dispositiu intel·ligent, que ens notifiqui què passa al nostre voltant, que enviï dades al núvol i que ens permeti analitzar-les posteriorment per conèixer-nos millor”, explica Miguel Ridao, cofundador i CEO de la companyia. Amb només sis anys de vida i una plantilla de deu treballadors, Sensing Tex apunta fort: ja ha col·laborat amb gegants de la tecnologia com Samsung, ha treballat amb multinacionals del món de l’esport com la canadenca Lululemon Athletica, i ja té al cap fer el salt als Estats Units. De fet, l’empresa ja s’ha fet un lloc als fòrums de negocis de Silicon Valley. Uns èxits, però, que l’empresa ha anat forjant pas a pas.

“Tot va començar fruit d’un retrobament amb un bon amic”, recorda Ridao. Després de llicenciar-se en enginyeria tèxtil a la Universitat Politècnica de Catalunya i d’exercir de docent al mateix centre, l’executiu va decidir fer el salt al món empresarial. L’any 2004 va cofundar una consultoria d’enginyeria i va començar a treballar amb Luis Gómez, un antic company de la seva etapa universitària. L’un amb coneixements d’enginyeria informàtica i l’altre amb experiència al món tèxtil, de seguida van decidir fundar Sensing Tex.

Si bé els dos primers anys van treballar amb tecnologia proporcionada per tercers, l’any 2012 van decidir començar a invertir en recerca i desenvolupament. Des de llavors, han participat en cinc programes de la Unió Europea i han invertit més d’un milió d’euros a desenvolupar patents pròpies. “Al principi érem nosaltres els que anàvem a trucar a la porta dels nostres clients; ara és al revés”, assegura Ridao. Ara bé, el fet de comercialitzar tecnologies completament noves al mercat els ha comportat una dificultat afegida. “Cal que el client confiï en tu, en la teva tecnologia, i això només és possible si tens un bon producte”, explica l’executiu.

Des dels seus inicis, han aplicat les seves tecnologies en sectors tan diferents com el de l’automòbil, el mèdic, el de l’esport o el de la decoració. “Hem creat des d’una estoreta de fitness que detecta si es fan bé els exercicis fins a una cortina lumínica que pot canviar de color segons la temperatura de l’estança”, exemplifica Ridao. En la mateixa línia, l’empresa va presentar fa poques setmanes a Silicon Valley una samarreta que permet monitoritzar la posició de la columna vertebral de qui la porta i controlar-ne el ritme cardíac i respiratori. El nom és tota una declaració d’intencions: SecondSkin.

Amb l’aposta per desenvolupar la seva pròpia tecnologia, Sensing Tex ha passat de facturar 189.000 euros el 2012 als gairebé 600.000 de l’any passat. Però l’èxit també els ha vingut per la febre dels gegants tecnològics pels dispositius wearable i la creixent obsessió per monitoritzar-ho tot. “Els experts auguren que el sector dels teixits intel·ligents es convertirà en un negoci de bilions de dòlars l’any 2020, i nosaltres volem fer-nos-hi un lloc”, exposa el cofundador. De moment, Sensing Tex ja s’està mesurant les seves pròpies pulsacions i ha decidit apujar-ne el ritme: preveu tancar l’any facturant un milió d’euros, prepara la seva primera ronda d’inversió i vol fer el salt als Estats Units. “Som petits, però hem nascut per jugar fort”, assegura l’executiu.

stats