03/07/2016

La Seguretat Social dels robots

2 min

Totes les notícies sobre l’enorme centre de distribució que Amazon ha començat a construir aquesta setmana al Prat de Llobregat destaquen que donarà feina a 1.500 persones, i fins a un 40% més durant els períodes de més activitat. Però tractant-se de la instal·lació més nova de l’empresa, em sorprendria que la plantilla no inclogués també una bona colla d’empleats mecànics. Segons Deutsche Bank, Amazon ja fa servir en 13 dels seus magatzems un total de 30.000 robots, que triguen la quarta part que els seus companys humans a fer les operacions de recollida, embalatge i enviament. A més, com que els robots ocupen menys espai, els passadissos entre prestatges poden ser més estrets, fins al punt que en el mateix espai hi cap un 50% més de producte. El cost d’explotació d’aquests magatzems robotitzats és un 20% més baix.

Els robots faran la meitat de les feines

Els responsables d’Amazon em diuen que encara no han decidit quina tecnologia faran servir al Prat, però si opten per la mecanització intensiva, potser hauran de tenir present la normativa laboral que segons Reuters prepara la Unió Europea, i que considera els robots com a “persones electròniques” subjectes a drets i obligacions com els empleats de carn i ossos. Dit d’una altra manera: encara que les empreses substitueixin persones per màquines, els estats no tenen intenció de renunciar als ingressos que els treballadors humans generem en forma d’impostos i aportacions a la Seguretat Social.

El que està per veure és si tots aquests empleats mecànics no hauran de ser tractats com a mà d’obra estrangera. El fabricant xinès d’electrodomèstics Midea acaba d’oferir 4.500 milions d’euros per comprar el 30 per cent de l’empresa alemanya Kuka, líder en robots industrials per a sectors com l’automoció i orgull de la tecnologia europea, i aspira a controlar-ne el 49 per cent del capital. Al govern d’Angela Merkel s’han disparat totes les alarmes i ja busquen un inversor europeu alternatiu.

stats