La Seda enceta la liquidació de filials

L'administrador concursal Forest tanca la fàbrica de Balaguer, però manté en plena producció la de França

La crisi de La Seda va cremant etapes. El procés concursal iniciat el 17 de juny ja ha encetat la liquidació ordenada de les filials d'Artenius que no han trobat comprador. Així, l'administrador del grup químic, Forest Partners, ha decidit tancar la fàbrica de plàstic PET reciclat de Balaguer.

L'empresa ja havia posat a la venda la divisió de plàstic abans de presentar concurs de creditors, un objectiu que s'ha revitalitzat amb el pla de sanejament final. D'aquesta manera, estan a la venda les dues fàbriques catalanes que queden: la d'IQA, a la petroquímica de Tarragona, i la del Prat, on s'ubica la seu central.

A diferència de la fàbrica de reciclat de Balaguer, La Seda manté "a plena capacitat" la fàbrica de Beaune (França), que fins i tot ha augmentat la capacitat en el tercer trimestre, a causa "de la creixent demanda de productes amb baixes emissions", destaca l'informe de resultats del tercer trimestre dipositat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). La mateixa memòria explica que la planta del Prat s'ha vist beneficiada pel trasllat de capacitat des d'Itàlia, on s'ha aturat la producció. Aquesta fàbrica catalana va produir al 80% de la seva capacitat durant el tercer trimestre, mentre que la de Turquia va mantenir una utilització mitjana del 88%.

Venda del centre grec

La Seda va aconseguir vendre al setembre el centre de producció de Grècia, Artenius Hellas, després d'iniciar també el procés de liquidació. El conglomerat turc Polisan va comprar les instal·lacions de la planta grega per 8,7 milions d'euros. La fàbrica, que ja estava aturada, preveia entrar en funcionament a finals d'octubre.

D'aquesta manera, l'empresa química controlada per Carlos Moreira espera replicar el cas grec a la factoria del Prat i a la d'IQA.

La Seda va acabar els primers nou mesos de l'any amb uns ingressos de 753,3 milions, una xifra que va representar una reducció del 19,1% sobre el mateix període de l'any passat. Les pèrdues es van triplicar, des dels 70,6 milions del setembre del 2012 als 215,9 milions del mateix mes d'aquest any.

El veritable problema de fons de la companyia, l'endeutament financer, es va reduir entre el gener i el setembre un 1,3%, però encara se situava en els 631,8 milions. La proposta de Carlos Moreira per mantenir l'activitat del grup i superar la insolvència provisional se centra a fer una ampliació de capital, un objectiu que s'ha frustrat dues vegades durant els últims tres anys.