07/04/2013

La Seda, altre cop en mans dels bancs

2 min

FINANCESAningú li convé que La Seda presenti concurs de creditors, asseguren fonts pròximes a l'empresa química. El grup que presideix Carlos Moreira manté des del 2007 un endeutament molt elevat, que supera els 600 milions d'euros.

L'empresa ha mantingut negociacions gairebé permanents amb el grup de bancs creditors, i ara ha aconseguit retardar un mes l'inici del pagament del crèdit de 260 milions. Ara el termini per negociar amb els bancs creditors acaba el 30 d'abril. El problema addicional és que, en comptes de ser un sindicat de bancs prou diversificat, ha aparegut el fons nord-americà Anchorage, que ha comprat progressivament el deute d'altres entitats financeres, fins a concentrar el 40% del deute de La Seda. Això complica la situació, perquè dóna una força inusual a Anchorage.

Aquest tipus de sindicats bancaris necessiten una majoria qualificada del 75% per desplaçar o variar les condicions del retorn del crèdit, cosa que representa que sense l'opinió del fons internacional no es pot fer res. Amb tot, les mateixes fonts expliquen que a Anchorage tampoc li convé una suspensió de pagaments, perquè la negociació inclouria segurament una quitança important del deute en mans del creditors.

Cal tenir present que l'Institut Català de Finances (ICF) compta amb més de 50 milions entrampats a La Seda. L'organisme depenent del departament d'Economia de la Generalitat també manté una participació directa en el capital de l'empresa fabricant d'embalatges per alimentació de l'ordre del 2,35%.

Dificultat elevada

A La Seda no hi ha hagut res fàcil des que Akzo va abandonar l'accionariat, el 1991, però el nivell de dificultat és ara extrem, perquè la força dels creditors és molt elevada, tenint en compte que el principal soci, BA Vidro (controla el 20% del capital), ha descartat finalment realitzar una ampliació de capital per valor de 40 milions.

L'accionista de referència, controlat pel president Carlos Moreira, pretenia amb l'ampliació -la segona que es descarta des del juliol- respondre a l'amenaça d'Anchorage, que vol capitalitzar part del deute i prendria així a BA Vidro la condició de primer accionista de la companyia. Moreira ha traspassat al consell d'administració de La Seda que ell també presideix les negociacions amb el sindicat de bancs, després de reconèixer en un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors que ara no és el millor moment per negociar amb la banca creditora. Tot i aquesta renúncia, Carlos Moreira no vol perdre el que ha invertit a l'empresa, amb seu al Prat de Llobregat, cosa que significa que també maldarà per evitar el concurs de creditors.

El que ha quedat clar en tot aquest procés ha estat la pèrdua de valor de l'acció, que cotitza a la borsa en mínims de mig euro el títol, segons un portaveu de l'associació de petits accionistes Unidos por La Seda. L'empresa va perdre 133 milions el 2012.

stats