INNOVACIÓ
Empreses 07/02/2016

Schneider s’apunta a la innovació oberta de la mà de KIC InnoEnergy

El fabricant de material elèctric passa a ser el seu soci principal a la recerca de noves tecnologies per créixer

-x.g.
2 min

L’ENERGIA SOSTENIBLE ÉS la prioritat de KIC InnoEnergy, una empresa amb diverses seus en diferents estats de la Unió Europea que inverteix en la creació d’empreses d’innovació tecnològica per fomentar la competitivitat global de la UE en el terreny de les energies sostenibles. KIC té el suport financer de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (IET). En l’accionariat de KIC InnoEnergy hi ha una trentena d’empreses, però també uns 150 associats. Per exemple, a Catalunya hi ha Gas Natural, la Universitat Politècnica, l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) o Esade. La idea és ajuntar empreses, centres de recerca i universitats per potenciar la innovació en un entorn obert. Ara Schneider Electric, la multinacional francesa de material elèctric que té una important seu a Barcelona, ha passat a ser formal partner de KIC InnoEnergy.

Amb aquest pas la companyia, que fins ara només era soci associat, vol refermar la seva implicació. Schneider Electric és la primera companyia que passa de ser associate partner a formal partner des del 2011. Això suposa entrar en l’accionariat i poder participar en els òrgans de govern de KIC InnoEnergy. El director d’innovació de Schneider Electric per Europa, Sylvain Paineau, explica que aquest pas encaixa amb l’estratègia de la multinacional francesa de “dissenyar tecnologies de gestió de l’energia i d’automatització”. Per a aquest alt executiu de la companyia, invertir a KIC InnoEnergy suposa “invertir en innovació per accelerar el creixement”. Hi està d’acord el director general de KIC InnoEnergy a França, Richard Biagioni, que considera que l’augment d’implicació de Schneider permetrà alinear les estratègies de les dues companyies.

De fet, Schneider, en la seva anterior situació d’associat, ja havia participat en projectes amb KIC InnoEnergy. Per exemple, amb la francesa Areva havien participat en el desenvolupament d’una solució d’emmagatzematge d’energia. Schneider també va participar en el projecte Igloo per desenvolupar una tecnologia basada en la geolocalització dins d’un edifici per configurar els diferents dispositius de l’immoble per reduir els consums energètics i millorar la sostenibilitat.

Schneider Electric té clar que la investigació i desenvolupament no es pot fer només dins de l’empresa, sinó que s’ha de comptar amb l’ecosistema innovador. Per això, a més de KIC Inno-Energy, té col·laboració oberta i activa amb altres entitats, com el MIT, Mines Paris Tech o l’Iese, entre d’altres, ja sigui via càtedres d’investigació o a través de programes conjunts d’innovació. Però la participació en projectes d’innovació en un entorn obert no impedeix que la companyia faci una clara aportació interna. A tot el món té 11.000 enginyers treballant en innovació i 10.000 en desenvolupament de programari i aplicacions. A més, dedica anualment un 5% de la facturació a recerca, desenvolupament i innovació (R+D+I), cosa que l’any 2014 -última dada disponible- va pujar a 1.214 milions d’euros. Ajuda a donar una idea dels resultats el fet que la companyia registri cada any unes 500 patents.

KIC InnoEnergy ha impulsat diversos projectes catalans, per exemple el de Tecnoturbines, una empresa d’Esade Creapolis, per treure al mercat una nova turbina que permet generar un 35% més d’energia que les convencionals. Un altre cas és WindCrete, de la UPC, per fer aerogeneradors marins un 60% més barats de construcció que els models actuals. Ara està oberta la nova convocatòria de projectes, que es poden presentar fins al 4 d’abril.

stats