ANDREA RODÉS

Salvar una masia catalogada que pertany al 'banc dolent'

Una casa no pot demanar per ella mateixa finançament, però si es tracta d'una masia catalogada com a bé cultural d'interès local (BCIL) amb la teulada a punt d'ensorrar-se el Centre d'Estudis Argentonins (CEA) ja s'encarrega de posar el crit al cel i pressionar el propietari perquè es faci càrrec de les reparacions. I això és el que ha fet amb la masia Can Ballot, una de les més emblemàtiques d'aquesta població del Maresme, coneguda pel seu patrimoni modernista, després que un excursionista detectés l'estat deteriorat de la teulada mentre pujava la veïna muntanya del Burriac.

El problema, però, és que la casa -en estat d'abandonament- va ser embargada al seu antic propietari i adjudicada a CatalunyaCaixa el 2009, i des del novembre del 2012 pertany a la Sareb, el banc dolent. "Ja hi hem trucat diverses vegades, però només ens atén el contestador automàtic", explica Enric Subiñà, president del CEA. L'associació va presentar el mes passat una instància a l'Ajuntament perquè el propietari compleixi amb la seva obligació de preservar i mantenir la propietat catalogada. La masia està en venda al portal Habitaclia a un preu de 840.000 euros.

"Per llei, el propietari està obligat a presentar un projecte de manteniment de la teulada", diu Subiñà. "L'Ajuntament pot anar posant terminis i multes, i com a últim recurs s'encarregaria de les obres de manera subsidiària", afegeix Subiñà des de la casa de l'alcalde, des d'on es veu perfectament la teulada de Can Ballot.